Τρελός χορός εκατομμυρίων για σεκιουριτάδες στα ΑΕΙ!

Ενώ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εξελίσσεται σε φιάσκο, στο φως ο διαγωνισμός-πρόκληση του ΑΠΘ

Προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πως θα βάλει τέλος στο πάρτι ανομίας σε ορισμένα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τρία χρόνια μετά, όμως, φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έβαλε τέλος στην ασυδοσία και τη βία, αλλά, αντίθετα, προωθεί ένα πάρτι κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος με αφορμή… την ασφάλεια και τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Τότε, το μήνυμα των κυβερνώντων ήταν σαφές και έμοιαζε αδιαπραγμάτευτο: «Θα τελειώσουμε με τα μπάχαλα και ο νόμος θα επιβληθεί». Όμως, σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οι υποσχέσεις για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο πανεπιστήμιο έχουν διαψευστεί. Αντί ουσιαστικών λύσεων, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα κρεσέντο κινήσεων εντυπωσιασμού, ενώ οι αστοχίες και οι λάθος επιλογές έχουν γεννήσει μια γενικευμένη αντίδραση όχι μόνο από αυτούς που -εν μέρει δικαίως- αποκαλούνται «μειοψηφίες», αλλά και από τη σιωπηρή πλειοψηφία των φοιτητών.

Όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Κανένας φοιτητής και κανένας γονιός δεν θέλει το πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και συγκρούσεων. Κανένας δεν θέλει το παιδί του ή ο συμφοιτητής του να τραυματίζεται από κρότου-λάμψης με ευθεία βολή από την Αστυνομία και κανένας αστυνομικός δεν θα ήθελε να κυνηγιέται με φοιτητές για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης. Για το μπάχαλο στο ΑΠΘ υπάρχουν ευθύνες. Όμως, πέρα από ευθύνες, υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά ερωτήματα, στα οποία η διοίκηση του πανεπιστημίου οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει ότι στις 11/04/2022 η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημοσιοποίησε διεθνή διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και των εξωτερικών χώρων του ΑΠΘ, συνολικής διάρκειας 15 μηνών. Ο προϋπολογισμός, μάλιστα, του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 4.119.374,35 ευρώ, με ΦΠΑ, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια. Όλως τυχαίως, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης προκήρυξης των πολλών εκατομμυρίων, η υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου γκρεμίζεται από βάνδαλους μπαχαλάκηδες, χωρίς φυσικά κανένας εξ αυτών να συλληφθεί. Έκτοτε, τα ΜΑΤ έχουν κατασκηνώσει στο πανεπιστήμιο, με τους φοιτητές να αντιδρούν και το σκηνικό έντασης να συντηρείται.

Και το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι το εξής: Πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος για να γίνει το αυτονόητο και η ασφάλεια να επιστρέψει στα ελληνικά πανεπιστήμια; Γιατί, ενώ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία διαφημίστηκε από την κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων, δεν μπαίνει στο πανεπιστήμιο, χρειάζεται η διοίκηση του ΑΠΘ να προσλάβει εταιρία security; Μήπως το σκηνικό έντασης εξυπηρετεί συμφέροντα, ώστε οι σεκιουριτάδες να εμφανίζονται ως αναπόφευκτη λύση; Κι αν είναι έτσι, τότε τι τη θέλουμε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Τα ερωτήματα αυτά δημιουργούν εύλογες απορίες για το τι συμβαίνει στο ΑΠΘ και τι μπορεί να συμβεί αργότερα σε όλα τα πανεπιστήμια: Με πονηρές μεθόδους να πριμοδοτηθούν εταιρίες σεκιούριτι και νόμιμα ή άνομα συμφέροντα τοπικών «νταβατζήδων». Σαν αυτούς που πρώτα σπάνε και μετά έρχονται να εισπράξουν για την παροχή ασφάλειας…

Ο πρύτανης

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ για το θέμα προβληματίζουν. «Κανείς δεν θέλει να βλέπει αστυνομικούς στα πανεπιστήμια. Ούτε εγώ. Οταν όμως τελούνται εγκληματικές ενέργειες και δεν μπορείς να τις αποτρέψεις, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα» είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη είχε πάει ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας: «Για να καθαριστεί σε βάθος το απόστημα, οι πρυτανικές Αρχές θα πρέπει να είναι αποφασισμένες να σπάσουν αβγά, να συγκρουστούν με περιθωριακά, συχνά εγκληματικά και άσχετα µε το πανεπιστήμιο, στοιχεία, που επιδιώκουν παρακμή. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου είμαστε ξεκάθαρα ταγμένες στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας και της προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Άρα; Αφού υπάρχει εγκληματικότητα, χρειαζόμαστε τις πανάκριβες υπηρεσίες των εταιριών σεκιούριτι και όχι το οργανωμένο κράτος με τις δομές του! Πρωτοφανής λογική. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα