ΔΙΣ: Στο πλευρό του Πατριάρχη για την Εκκλησία των Σκοπίων

Ο Βαρθολομαίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντήσει τον Ιερώνυμο

Τη στήριξή της προς τη Μητέρα Εκκλησία επέδειξε για ακόμα μία φορά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού κατά το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες έκανε σαφές ότι εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προχωρήσει στην αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τη μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση «αναπαύει» τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή ελληνικό λαό, καθώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο για την ονομασία της εκκλησιαστικής οντότητας του γειτονικού κράτους, δίχως χρήση του ονόματος της «Μακεδονίας» ως συστατικού ή παραγώγου, όσο και για τον καθορισμό των ορίων της μόνο εντός των ορίων του κράτους.

Ωστόσο, η ΔΙΣ εξέφρασε τις σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις της για τη χρήση του ονόματος «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία» από την Εκκλησία της Σερβίας για τη μνημόνευση «διασποράς» της Εκκλησίας της Αχρίδος αλλά και για τυχόν χορήγηση Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Σερβίας, εφόσον -όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της- μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας.

Με αυτή την κίνηση, η Εκκλησία της Ελλάδος κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση -για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό- ότι στέκεται πλάι στον κ. Βαρθολομαίο και στηρίζει τις επιλογές του. Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», θα έχει αρκετές συναντήσεις με τον κ. Ιερώνυμο. Με αφορμή, λοιπόν, τις εξελίξεις στην Εκκλησία των Σκοπίων, η ΔΙΣ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα προς τις Συνοδικές Επιτροπές Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων για να το μελετήσουν επισταμένως και να εισηγηθούν προς τη Σύνοδο τον ακριβή τρόπο με τον οποίο πρέπει να το χειριστούν.

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ημέρα της Πεντηκοστής, όπου και θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ακόμα, η ΔΙΣ έκανε γνωστό ότι για το έτος 2021 δαπανήθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος για τη φιλανθρωπική διακονία σχεδόν 114.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατά τις χθεσινές εργασίες υπήρξε ενημέρωση από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας σχετικά με τον απολογισμό των δαπανών για τη φιλανθρωπική διακονία της Αρχιεπισκοπής και των μητροπόλεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 4.283 φιλανθρωπικές δομές, ωφελήθηκαν 831.272 πρόσωπα, δόθηκαν 2.271.909 κιλά τρόφιμα και οι ετήσιες δαπάνες ήταν 113.997.845,68 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα