ΗΠΑ: Εκάρη μοναχός μία μέρα πριν να εκτελεστεί!

Ο Φρανκ Ατγουντ, μετέπειτα Εφραίμ, είχε καταδικαστεί -άδικα, όπως ισχυριζόταν μέχρι τέλους – για τη δολοφονία 8χρονης

Σοκαρισμένοι παρακολούθησαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί την εκτέλεση του θανατοποινίτη μοναχού Εφραίμ στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Ο Φρανκ Ατγουντ, βαπτισμένος με το όνομα Αντώνιος και μετέπειτα μοναχός Εφραίμ, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση το βράδυ της Τετάρτης.

Στην εκτέλεση παρέστη η οικογένεια της δολοφονημένης 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον, ένα έγκλημα που ο Εφραίμ ισχυριζόταν ότι δεν διέπραξε ποτέ και κατηγορήθηκε άδικα. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του 66χρονου επετράπη και η παρουσία του πνευματικού του.

Ο Φρανκ Ατγουντ γεννήθηκε στο Λος Αντζελες το 1956 και φοίτησε στη φημισμένη στρατιωτική ακαδημία Μπρέντγουντ, όπου, κατά την πρώιμη εφηβεία του, κακοποιήθηκε σεξουαλικά και ενεπλάκη σε παραβατικές πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Για περίπου 18 χρόνια μπαινόβγαινε στις φυλακές, ενώ είχε ενεργό ρόλο στη δράση εγκληματικών οργανώσεων.

Το 1987 καταδικάστηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Αριζόνας για την απαγωγή και τη δολοφονία της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον στο Τούσον το 1984. Ο ίδιος υπερασπιζόταν με σθένος από την πρώτη στιγμή την αθωότητά του.

Παραδεχόταν ότι είχε διαπράξει πολλά αδικήματα, αλλά ουδέποτε θα έβλαπτε ένα παιδί ή θα αφαιρούσε ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης, είχε δηλώσει: «Η δολοφονία της Βίκι ήταν ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο. Δεν πρόκειται να παραδεχτώ κάτι το οποίο δεν έπραξα. Δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη σε αυτό».

Ωστόσο, τα δικαστήρια τον έκριναν ένοχο και του επέβαλαν την εσχάτη των ποινών, τη θανατική. Μια προτεστάντισσα, η Ραχήλ, παρακολουθώντας την πορεία του και τις δικαστικές αποφάσεις, θεώρησε ότι ο Φρανκ ήταν αθώος και προσπάθησε έχοντας συχνή επικοινωνία μαζί του να ενισχύσει την πίστη του στον Θεό. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε πραγματική και αγνή αγάπη και το 1991 παντρεύτηκαν μέσα στη φυλακή, για να μπορεί να τον επισκέπτεται πιο συχνά, ως συγγενής πρώτου βαθμού πλέον.

Το 1998 ο Φρανκ διάβασε ένα βιβλίο του τότε ιερομόναχου Αθανασίου, ηγουμένου της Μονής Μαχαιρά και νυν μητροπολίτη Λεμεσού, εντυπωσιάστηκε και άρχισε να αλληλογραφεί μαζί του. Ο π. Αθανάσιος του απέστειλε αρκετά βιβλία και τον έφερε σε επικοινωνία με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από εκείνη τη στιγμή ο ηγούμενος Παΐσιος τον επισκεπτόταν τακτικά και τον βοήθησε να ακολουθήσει τη ζωή ενός έγκλειστου ασκητή.

Το 2000 πήρε την απόφαση να βαπτιστεί χριστιανός και του δόθηκε το όνομα Αντώνιος, ενώ κατήχησε και τη σύζυγό του, την οποία έπεισε να βαπτιστεί και να λάβει το όνομα Σάρα. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του, ο Αντώνιος έκανε ανώτατες σπουδές στις τέχνες, στην αγγλική γλώσσα, στη νομική και στη θεολογία, ενώ μέσα από τα βιβλία που του έστελνε ο π. Αθανάσιος «γνώρισε» τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και άρχισε να επικοινωνεί μαζί του.

Εκφυλιστική πάθηση

Οι δικηγόροι του προσπαθούσαν να καθυστερήσουν την απόφαση ασκώντας εφέσεις, ώστε να αποδειχθεί η αθωότητά του. Παρά τις προσπάθειες να μετατραπεί η θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη ή να αναβληθεί η εκτέλεσή του εξαιτίας του ότι έπασχε από μια μορφή εκφυλιστικής πάθησης στη σπονδυλική στήλη, η οποία θα του προκαλούσε επώδυνο και βασανιστικό πόνο κατά τη χορήγηση της θανατηφόρας ένεσης, τελικά οι εισαγγελείς της Αριζόνας αρνήθηκαν και το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εκτέλεσης στο όνομά του για την 8η Ιουνίου 2022.

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, οι μητροπολίτες Λεμεσού και Ναυπάκτου έκαναν έκκληση σε προσευχή για τον μοναχό Εφραίμ, ώστε να του δώσει ο Θεός δύναμη για να αντέξει τις δύσκολες μέρες και ώρες. Ο ίδιος ο Αντώνιος επέλεξε να εισέλθει στις τάξεις των μοναχών μία ημέρα πριν από την εκτέλεση της θανατικής του καταδίκης. Αυτή ήταν και η τελευταία του μεγάλη επιθυμία.

Έτσι, λοιπόν, μία μέρα πριν από την εκτέλεση, έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας, γέροντα Παΐσιο, και του δόθηκε το όνομα Εφραίμ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα