Οργή κατά Ελπιδοφόρου για τα gay βαφτίσια!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εισάγει στη χώρα μας «καινά δαιμόνια». Εκκωφαντική σιγή από το Φανάρι

Δεν έχει προηγούμενο το κύμα οργισμένων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η κοσμική βάφτιση των δύο νεοφώτιστων τα οποία έχει αποκτήσει ένα gay ζευγάρι και την οποία τέλεσε το περασμένο Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη!

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Ευάγγελος Μπούσης και ο Σκανδιναβός σύντροφός του Peter Dundas ήθελαν να τελέσει το μυστήριο ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ήρθε για τον λόγο αυτόν απευθείας από την Αμερική για να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά της Ορθοδοξίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα πια ότι δεν λογαριάζει τις αντιδράσεις από τους θρησκευτικούς κύκλους της χώρας. Και μπορεί η βάφτιση να έγινε σε κλειστό κύκλο, αλλά παρευρέθησαν αρκετοί κοσμικοί, ενώ τα βλέμματα τράβηξε και το πάρτι «υπερπαραγωγή» που ακολούθησε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει την άδεια του μητροπολίτη Γλυφάδας – Ελληνικού – Βούλας – Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντωνίου, προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον μητροπολίτη, ο οποίος εξήγησε πως δεν γνώριζε ότι οι γονείς ήταν gay ζευγάρι.

«Ο Αρχιεπίσκοπος μου έστειλε έγγραφο, με το οποίο μου ζητούσε την άδεια για να τελέσει τη βάπτιση των δύο τέκνων της ορμωμένης εκ Σικάγου ομογενειακής οικογενείας Μπούση. Στην επιστολή αυτή δεν μου έδινε καμία άλλη πληροφορία, επομένως θεώρησα ότι πρόκειται για μία βάφτιση όπως όλες οι άλλες, και έτσι του έδωσα, ως όφειλα, την άδεια» δήλωσε ο σεβασμιότατος και συμπλήρωσε:

«Εγώ πληροφορήθηκα τα υπόλοιπα από τους ιερείς του ναού αργά το απόγευμα του Σαββάτου, αφότου είχε γίνει το μυστήριο. Ο Ελπιδοφόρος δεν επικοινώνησε μαζί μου ποτέ ξανά».

Οπως εξήγησε αποκλειστικά στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης, αν είχε ενημερωθεί εγκαίρως, θα είχε επικοινωνήσει με την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να επιληφθεί εκείνη του θέματος.

«Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πριν από την τέλεση του μυστηρίου ότι οι γονείς είναι ομοφυλόφιλοι. Από εκεί και πέρα θα ήταν στην αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου να αποφασίσει τι θα γίνει και αν θα τους επιτραπεί να βαφτίσουν εδώ τα τέκνα τους. Η Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί σε δύο παιδιά να βαφτιστούν, αλλά το μυστήριο θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει με τον δέοντα σεβασμό και την ταπεινότητα. Χωρίς δημοσιότητα και φώτα. Ολη αυτή η προβολή δεν ήταν καλή» κατέληξε.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε και με τον άλλοτε συνεργάτη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, Σωτήρη Τζούμα, ο οποίος στάθηκε δίπλα του από τη στιγμή της ανάδειξής του στο τιμόνι της Ελλαδικής Εκκλησίας ως τη στιγμή που εκοιμήθη. Οπως είπε, δεν είναι αντίθετος με τη βάπτιση των παιδιών, αλλά με τον τρόπο που έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Τα δύο τέκνα έπρεπε να βαπτιστούν. Προσωπικά δεν καταδικάζω το ζευγάρι, έχουν σαφώς το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Ομως, ο Ελπιδοφόρος εισάγει στην πατρίδα μας “καινά δαιμόνια”. Και οι πληροφορίες που έχω συλλέξει λένε ότι ακόμη και τη Μητρόπολη Γλυφάδας την παραπλάνησε. Εκανε αναφορά στα τέκνα της οικογένειας Μπούση χωρίς να διευκρινίσει. Ποιος να ήξερε ότι η λέξη “οικογένεια” σημαίνει κάτι άλλο απ’ αυτό που τόσα χρόνια όλοι εμείς ξέραμε;» είπε αρχικά ο κ. Τζούμας και συνέχισε:

«Ο τρόπος με τον οποίο έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν σωστός. Δεν είχε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο βέβαια τηρεί σιγήν ιχθύος, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος! Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ! Πάντα… πρωτοπόρος ο Ελπιδοφόρος!»

Όπως εξήγησε ο συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν θα χρειαζόταν να ζητήσει έγγραφη άδεια για μια τέτοια τελετή, ωστόσο θα μπορούσε να είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον μητροπολίτη και να τον ενημερώσει, ώστε να μην είναι στην άγνοια.

«Έπρεπε, ως όφειλε, να έχει πει κάτι τόσο σημαντικό στον μητροπολίτη, αφού στη δική του εκκλησία πήγε και τέλεσε το μυστήριο. Τελικά, ο Ελπιδοφόρος αποδεικνύει ότι ζει από την Εκκλησία και όχι για την Εκκλησία. Εκανε ακόμη ένα λάθος και δεν βγήκε καν να ζητήσει συγγνώμη! Εξαπάτησε τον μητροπολίτη και το Πατριαρχείο, φαντάζομαι. Η Εκκλησία, όμως, δεν είναι τυπικό, αλλά ένα βαθιά ουσιαστικό κομμάτι για τους πιστούς και πρέπει να το σέβονται όλοι» τόνισε ο Σωτήρης Τζούμας και κατέληξε αφήνοντας αιχμές για τον λόγο που ο κ. Ελπιδοφόρος συμπεριφέρθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο: «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά, όταν επιδιώκεις σχέσεις εμπιστοσύνης με ισχυρά πρόσωπα, αυτά συμβαίνουν».

Τέλος, ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, με τον οποίο επικοινώνησε η «δημοκρατία», δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός, αλλά περιορίστηκε σε μια φράση, φανερά οργισμένος: «Να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής». Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», οι δεσπότες «βράζουν» σιωπηρά από τη στιγμή που τελέστηκε το μυστήριο, ενώ ανάστατη είναι και η ομογένεια. Ωστόσο, κανείς δεν τολμά να τοποθετηθεί δημόσια, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παραμένει ο «εκλεκτός» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου!

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση της βάφτισης έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα ομογενειακά μέσα να διαγκωνίζονται ποιο θα τη μεταδώσει πρώτο. Τελικά, ο «Νέος Κόσμος» της Αυστραλίας έκοψε πρώτος το «νήμα». Η ιστοσελίδα orthochristian.com, που είναι αφιερωμένη στην Ορθοδοξία, κράτησε επικριτική στάση, σχολιάζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος «προκάλεσε άλλη μια αναταραχή στη διεθνή ορθόδοξη κοινότητα». Στην είδηση αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων η ρουμανική «Gazeta de Sud» και το ρωσικό Telegram.

Ωστόσο, σε δημοσίευμά του, ο «Εθνικός Κήρυξ», μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ουδείς γνώριζε περί του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Ελλάδα για τη βάπτιση των τέκνων του ζεύγους Μπούση – Dundas, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, πλην ελάχιστων εσωκατάκοιλων της Αρχιεπισκοπής.

Έχει δημιουργηθεί κλίμα προβληματισμού και δυσφορίας για τον Ελπιδοφόρο τόσο ανάμεσα στην Ιεραρχία, στον κλήρο και τον λαό της ομογένειας όσο και ανάμεσα σε αρκετούς ιεράρχες και στελέχη του Φαναρίου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο “Ε.Κ.”, οι οποίοι προβληματίζονται και ανησυχούν για την Αρχιεπισκοπή».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα