Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον εθνικό ευεργέτη Παπαγεωργίου

Η εξόδιος ακολουθία για έναν από τους θεμελιωτές του σύγχρονου ΕΣΥ θα ψαλεί στον Αγιο Δημητρίου, στη Σιάτιστα Κοζάνης

Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα Κοζάνης η εξόδιος ακολουθία για τον εθνικό ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου, ο οποίος έβαλε τον δικό του λίθο ώστε να δημιουργηθεί το σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο εκλιπών και ο αδελφός του Λεωνίδας, ο οποίος επίσης απεβίωσε πρόσφατα, ήταν διαφορετικής κοπής ισχυροί και εύποροι Ελληνες. Κόντρα στα σημερινά πρότυπα, που χαρακτηρίζονται από επίδειξη πλούτου και ισχύος, τα δύο αδέλφια Παπαγεωργίου είχαν έντονο το ένστικτο της κοινωνικής ενσυναίσθησης αλλά και της προσφοράς στην κοινωνία, γι’ αυτό υπήρξαν δωρητές του γενικού νοσοκομείου που φέρει το επώνυμό τους στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που σπανίζουν τόσο πολύ στις ημέρες μας, είναι αυτά που έκαναν τα δυο αδέλφια να ξεχωρίζουν τόσο πολύ και να μνημονεύονται ακόμα και σήμερα ως εθνικοί ευεργέτες.

Σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Παπαγεωργίου αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συντριβή τον Νικόλαο Παπαγεωργίου και επισημαίνει ότι με τη συνεχή προσφορά του, μέσα από δωρεές και χορηγίες, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνία, αποτελώντας παράδειγμα έμπνευσης και μίμησης για όλους. «Την απώλεια του δωρητή του νοσοκομείου και εθνικού ευεργέτη Νικόλαου Παπαγεωργίου, σε ηλικία 92 ετών, θρηνεί το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποχαιρετούν με οδύνη μια σπουδαία προσωπικότητα, που διακρίθηκε για την κοινωνική και φιλανθρωπική δράση του.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου ήταν γεννημένος στη Σιάτιστα. Υπήρξε από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας στη γουνοποιία. Οι κοινωνικές του ευαισθησίες, όμως, τον ώθησαν πολύ πιο μακριά από την επιχειρηματική του δράση, στην ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, η οποία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα και κινητήριο δύναμη για όλους μας. Με τον αδελφό του Λεωνίδα σύστησαν το Ιδρυμα Παπαγεωργίου και χάρη στη δωρεά τους κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου διατέλεσε πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Απρίλιο 2009, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, ενώ υπήρξε έως σήμερα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Ξεχώρισε με το ήθος του και τη συνέπεια λόγων και έργων, αναγορεύθηκε από το ελληνικό κράτος σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους, με μέγιστη την απονομή του οφικίου του Αρχοντα Ακτουαρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η οικογένεια του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” τον αποχαιρετά με ανείπωτη θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη, εκφράζει δε τα ειλικρινέστατα και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα