ΕΛ.ΑΣ.: Οδηγός για συμβάντα βίας σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ

Παραθέτει το νομικό πλαίσιο σεβασμού και προστασίας και αναλύει τους όρους που πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός

Για πρώτη φορά στην ιστορία, και έπειτα από πολλές καταγγελίες ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην έκδοση αναλυτικού οδηγού για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών βίας.

Με τον οδηγό αυτόν, το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να ενημερωθεί ενυπόγραφα για το νομικό πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και δεσμεύεται για την προάσπισή τους από τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την ικανοποίησή της και χαιρετίζει την έκδοση του οδηγού αυτού, ο οποίος στηρίζεται στο πλαίσιο του αντίστοιχου οδηγού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα.

Ο οδηγός είναι εμπεριστατωμένος και παραθέτει το νομικό πλαίσιο σεβασμού και προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατόπιν αναλύει τους όρους που απαιτείται να γνωρίζει ένας αστυνομικός. Τέλος, παραθέτει λίστα με όλα τα στοιχεία που βοηθούν στη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου ενός εγκλήματος μίσους στο πεδίο.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την ανάλυση των δεικτών προκατάληψης που βοηθούν στη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου, στον οδηγό γίνεται αναφορά στα εγκλήματα μισούς σε βάρος ατόμων που συνδέονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και σε βάρος ατόμων ή πραγμάτων που αυθαίρετα συνδέονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα λόγω εκτιμώμενων χαρακτηριστικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα