Απεβίωσε ο εξαιρετικός δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας

Αφιέρωσε σημαντικό μέρος της πολύχρονης έρευνάς του για τους συνεργάτες – δωσίλογους των ναζί στην Ελλάδα

Ενας σπουδαίος Ελληνας, ο Πατρινός δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας, ο οποίος ακολούθησε στην πολυκύμαντη διαδρομή του βίου του τον ιερό κανόνα ότι «Εθνικό είναι το αληθές», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Δεν ανήκε στη χορεία των τηλεοπτικών μαϊντανών για να είναι εφήμερα «διάσημος», αλλά, είναι ο άνθρωπος που αφιέρωσε σημαντικό μέρος της πολύχρονης έρευνάς του για τους συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, αποκάλυψε ονόματα υπεράνω υποψίας που πλούτισαν από τη συνεργασία με τον κατακτητή και τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ενώ το έργο του πολεμήθηκε από τους απογόνους των δοσίλογων και των επίορκων.

Γεννημένος το 1950 στην Πάτρα, μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, στη δημοσιογραφία και γενικά στον πνευματικό χώρο, ως εκδότης ιστορικών περιοδικών και βιβλίων.

Με τη σύζυγό του Φωτεινή απέκτησαν δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Κωνσταντίνο. Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης σε πολλές από αυτές, αλλά και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελεύθερος», που ίδρυσε ο ίδιος το 1986, με εκδότη τον Ι. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης – διευθυντής του «Νεολόγου Πατρών» και στα τελευταία χρόνια διηύθυνε περιοδικά καθώς και την εκδοτική εταιρία Μέτρον.

Το 2012 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια». Ηταν η μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την πιο σκοτεινή ιστορία της νεότερης Ελλάδας, όπου και αποκάλυψε πως στην πατρίδα μας όχι μόνο δεν έγινε η οφειλόμενη Νυρεμβέργη, αλλά οι εγκληματίες της Κατοχής έστησαν ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα ακόμα και σήμερα.

Στο διάστημα της μακρόχρονης έρευνάς του ο Δ. Κούκουνας γνώρισε τους επιζώντες στα τελευταία σαράντα χρόνια πρωταγωνιστές των κατοχικών γεγονότων, ανάμεσα στους οποίους τους κατοχικούς διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Τουρκοβασίλη και Σπύρο Χατζηκυριάκο, τον διαβόητο Ιωάννη Βουλπιώτη, στέλεχος της Siemens και άνθρωπο που αντιπροσωπεύει τις σχέσεις μεταξύ της ολιγαρχίας του πλούτου της εποχής του και τους δωσιλογικούς μηχανισμούς, κατοχικούς υπουργούς και άλλους παράγοντες της εποχής.

Στο βιβλίο, σύμφωνα με το newsbreak.gr, περιλαμβάνονται κεφάλαια για την ιδιωτική οικονομία επί Κατοχής, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Γερμανών και Ιταλών στην κατεχόμενη Ελλάδα, για τη δραστηριότητα των οικονομικών δωσίλογων, καθώς και ένας ονομαστικός πίνακας με τους 1.292 προμηθευτές των στρατιωτικών Αρχών Κατοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα