Θρήνος για την Ορθοδοξία: Εκοιμήθη ο επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες

Φτωχότερη είναι από χθες η Ορθοδοξία, αφού άφησε την τελευταία του πνοή ο επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ. Μία σημαντική προσωπικότητα με βαθιά θεολογική μόρφωση.

Ο μακαριστός υπήρξε από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας. Γεννήθηκε στο Μπαθ της Αγγλίας το 1934, με το όνομα Timothy Ware.

Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952. Εγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, ένα μέρος το οποίο αγάπησε και στο οποίο έμεινε για αρκετό καιρό.

Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1982 εκλέχθηκε επίσκοπος Διοκλείας από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Από το 1973 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών. Ηταν πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και ήταν συνεκδότης του περιοδικού «Subornst». Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των ΗΠΑ, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα πνευματικά του παιδιά, παρόλο που ήξεραν ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν πολύ κρίσιμη, δε μπορούν να κρύψουν τη συγκίνηση και τη θλίψη τους. Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι εκοιμήθη, οι κληρικοί τέλεσαν μνημόσυνα και τρισάγια υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και οι πιστοί προσευχήθηκαν ώστε ο Θεός να λάβει την ψυχή του στη Βασιλεία Του και να τον κατατάξει ανάμεσα στους δίκαιους.

Αδιαμφισβήτητα ήταν ένας από τους κορυφαίους διανοουμένους του ορθόδοξου κόσμου, γι’ αυτό και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ τα λόγια του, προφορικά και γραπτά, έκαναν την Ορθοδοξία γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην πατρίδα του.

Ενα από τα σημαντικότερα βιβλία του ήταν «Η Ορθόδοξη Εκκλησία». Ενα βιβλίο που απέσπασε κορυφαίες κριτικές και αγαπήθηκε όσο λίγα, ιδίως στην Αγγλία, στην Αμερική και την Αυστραλία, γιατί κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους αλλοθρήσκους. Εξάλλου, το βιβλίο αυτό δεν γράφτηκε αρχικά για το ελληνόφωνο αλλά για το αγγλόφωνο κοινό και δεν γράφτηκε πρωταρχικά για ορθοδόξους αλλά για μη ορθοδόξους που αναζητούν την αλήθεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα