Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας

Οι τετράποδοι αγαπημένοι αίλουροι δεν φημίζονται για την ευκολία στην εκπαίδευσή τους. Η προσωπικότητα και οι συνήθειες μιας γάτας συνήθως διαμορφώνονται μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, κυρίως μέσα από την αλληλεπίδραση με τη μητέρα της. Πρόκειται για τον καιρό που μαθαίνει μέσω της μίμησης, όλα όσα χρειάζεται για την επιβίωση αλλά και για την ευημερία της. Τι λοιπόν γίνεται όταν υιοθετούμε ένα μεγαλύτερης ηλικίας γατάκι; Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, γι’ αυτό επενδύουμε στην υπομονή και στην επιμονή μας.

Ας ανακαλύψουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς και δοκιμασμένους τρόπους εκπαίδευσης των τετράποδων φίλων μας.

Επανάληψη

Η επανάληψη είναι το κλειδί στη μάθηση, γι’ αυτό και πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναλάβουμε κάτι αρκετές φορές μέχρι να το μάθει το κατοικίδιό μας. Είναι σημαντικό ο λόγος μας να είναι απλός, κατανοητός και να περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά τις οποίες η γάτα μας θα αναγνωρίσει με μεγαλύτερη ευκολία. Είναι αρκετά σίγουρο ότι θα μας αγνοήσει την πρώτη, τη δεύτερη, ίσως και την τρίτη φορά. Σταδιακά όμως θα καταλάβει τι θέλουμε, και αργά ή γρήγορα θα προσαρμοστεί.

Παιχνίδια

Χωρίς παιχνίδι, μια γάτα βαριέται εύκολα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ασχολούμαστε μαζί της κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν θέλουμε να απολαύσουμε ανενόχλητοι τον βραδινό μας ύπνο. Για τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι, η γάτα μας μπορεί να ψυχαγωγηθεί, ακόμα και χωρίς παρέα. Διασφαλίζοντάς της πρόσβαση σε κάποιο ονυχοδρόμιο και αφήνοντας αρκετές επιλογές παιχνιδιών στο δωμάτιο, της επιτρέπουμε να διασκεδάσει σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί, συνεπώς και τα καλύτερα παιχνίδια για γάτες περιλαμβάνουν ήχο και γρήγορη κίνηση. Χάρη σε αυτήν, η διαδικασία γίνεται πιο διαδραστική και ενδιαφέρουσα για το κατοικίδιό μας. Ένα μηχανοκίνητο ποντικάκι ή κάποιο ελαστικό μπαλάκι αποτελούν ιδανικές επιλογές για αμέτρητες ώρες solo παιχνιδιού.

Κίνητρο

Οι καλές πράξεις πρέπει να επιβραβεύονται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους τετράποδους φίλους μας. Κάποιο μικρό και νόστιμο σνακ κάνει τη γατούλα μας να συνδέει την καλή συμπεριφορά με ευχάριστες γεύσεις, γεγονός που την κάνει να μαθαίνει με μεγαλύτερη ευκολία. Τα περισσότερα σνακ για γάτες έχουν αρκετά πιο έντονη γεύση από τις περισσότερες γατοτροφές. Γι’ αυτό και η γάτα μας θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κατακτήσει το μεζεδάκι της!

Επίπληξη

Οι γάτες απεχθάνονται τους δυνατούς θορύβους. Σε περιπτώσεις που η επίπληξη είναι η μόνη λύση, θα πρέπει να έχει ήπιο χαρακτήρα. Σε αντίθετη περίπτωση, το κατοικίδιό μας μπορεί να αισθανθεί απειλή και ανασφάλεια. Κάποιος ήχος όπως ένα παλαμάκι αρκεί, καθώς θα αποσπάσει τη γατούλα μας από τη ζημιά που πήγαινε να κάνει, χωρίς ωστόσο να την τρομοκρατήσει.

Απομάκρυνση

Οι γάτες, όπως και τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, λατρεύουν την προσοχή και θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να τη διεκδικήσουν. Αγνοώντας τη γάτα μας για λίγη ώρα μετά από κάποια ζημιά, την κάνουμε να αντιλαμβάνεται ότι αυτό που έκανε είναι ο λόγος της απομάκρυνσής μας. Σταδιακά, καταλαβαίνει ότι αν θέλει να διατηρήσει την προσοχή μας, θα πρέπει να μην κάνει πράγματα που μας δυσαρεστούν.

Οι γάτες είναι μοναδικά πλάσματα, τα οποία με την κατάλληλη εκπαίδευση γίνονται οι καλύτεροι συγκάτοικοι. Δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο και χώρο, τις κάνουμε να νιώθουν την ασφάλεια που χρειάζονται για μια όμορφη και ήρεμη ζωή. Βρείτε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από το καλύτερο pet shop animal.gr.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα