Επιχείρηση των ΜΑΤ σε Ζεφύρι και Άνω Λιόσια

Επιχείρηση των ΜΑΤ σε Ζεφύρι και Άνω Λιόσια

Σε σκληρή βεντέτα, με άγνωστες συνέπειες και ανυπολόγιστες ζημιές, έχει εξελιχθεί η μάχη που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Ρομά και Αστυνομίας, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Κώστα, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες Ρομά το βράδυ της Τετάρτης σε αρκετές περιοχές της χώρας, χθες οι αστυνομικές Αρχές πέρασαν στην αντεπίθεση στήνοντας γιγάντια επιχείρηση με τη συμμετοχή δυνάμεων των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ στο Ζεφύρι, στο Μενίδι και στα Ανω Λιόσια. Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί, με τη συμμετοχή πάνοπλων αστυνομικών, οχημάτων ρίψης νερού και ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. από αέρος, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες των ολονύκτιων επεισοδίων, που προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, την πυρπόληση λεωφορείου των αστικών συγκοινωνιών, φορτηγού και καταστήματος ελαστικών, πυροβολισμούς και καταστροφές στα Ανω Λιόσια και στον Ασπρόπυργο.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν επτά άτομα, ενώ οι έρευνες στο Ζεφύρι, στα Ανω Λιόσια και στο Μενίδι συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί ερεύνησαν καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στο σημείο στα Ανω Λιόσια όπου πυρπολήθηκε, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, αστικό λεωφορείο, αναζητώντας τα άτομα που εμπλέκονται στον εμπρησμό. Ομάδα Ρομά είχε ακινητοποιήσει το όχημα των αστικών συγκοινωνιών στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού. Στο λεωφορείο δεν υπήρχαν επιβάτες, ενώ ο οδηγός, που προπηλακίστηκε, κατάφερε να απομακρυνθεί πριν από τον εμπρησμό του λεωφορείου.

Στο σημείο στήθηκαν οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων διέκοψαν τα δρομολόγια στην ευρύτερη περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε στις 11 το βράδυ και η περιφερειακή οδός Αιγάλεω, όπου άλλη ομάδα Ρομά ακινητοποίησε φορτηγό, αποβίβασε τον 42χρονο οδηγό με τη βία και έβαλε φωτιά στο όχημά του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Στη συνέχεια πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον αστυνομικών της ΟΠΚΕ που έσπευσαν στο σημείο, χωρίς όμως να σημειωθεί τραυματισμός. Ο οδηγός του οχήματος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας για τις πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και πάλι στην περιφερειακή οδό Αιγάλεω, άγνωστοι ακινητοποίησαν έναν 62χρονο άνδρα και του αφαίρεσαν τον επαγγελματικό εξοπλισμό του, χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν από άλλες ομάδες Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου άγνωστοι έκλεψαν λάστιχα και στη συνέχεια πυρπόλησαν κατάστημα ελαστικών στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Πολλά λάστιχα καίγονταν επί ώρες, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα στους πολίτες μέσω του 112, προκειμένου να μείνουν σε κλειστούς χώρους λόγω των τοξικών σωματιδίων που αναδίδονταν.

Άλλοι Ρομά έκλεισαν για ώρα την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο τμήμα μεταξύ Πάχης και Μεγάρων.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στις 9 το βράδυ της Τετάρτης εκδηλώθηκε και επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Δενδροποτάμου με περιορισμένες ρίψεις μολότοφ, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Στη θέα των αστυνομικών, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης περίπου 15 Ρομά χτύπησαν και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη και τρεις εργαζομένους σε κατάστημα εστίασης επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, επειδή τους είπαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι. Οι δράστες εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν αστυνομικοί στο σημείο.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Αγρίνιο, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας, η οποία έκλεισε από ομάδες Ρομά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες ότι «κανείς δεν δικαιούται να ξεφεύγει από τον νόμο. Η Ελλάδα έχει νόμους και κανόνες, και κανείς δεν δικαιούται να εκφεύγει αυτού του πλαισίου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε συνθήκες χάους και ανομίας από οποιονδήποτε».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα