Μανταλένα Καϊλή: Το μυστηριώδες alter ego της Καϊλή

Το δεξί χέρι της ευρωβουλευτού από την αρχή της καριέρας της κινδυνεύει τώρα να «πέσει» με θόρυβο μαζί με την αδελφή και κουμπάρα της, Εύα

Η Εύα Καϊλή έδειχνε να έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της. Η αδελφή της, Μανταλένα, όχι ακριβώς, αλλά το όνομά της ακουγόταν όλο και πιο πολύ στις Βρυξέλλες. Η φήμη της ανέβαινε διαρκώς, μαζί με της Εύας. Μέχρι που πιάστηκε ο πατέρας τους με τις βαλίτσες στα χέρια. Ηταν η μέρα που άλλαξαν όλα.

Ο σεισμός κάτω από τα πόδια και της Μανταλένας είναι τόσο έντονος που από την πρώτη δήλωσή της μέχρι την τελευταία της, χθες, φαίνεται σαν να έχουν περάσει… δεκαετίες. Κι όμως, απέχουν μόλις οκτώ ημέρες.

Ηταν στις 12 Δεκεμβρίου όταν έλεγε για τη σύλληψη της Εύας: «Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου, αδυνατώ να πιστέψω τις κατηγορίες». Δυο μέρες μετά δήλωνε: «Δουλεύουμε για να αποδειχθεί ότι η αδελφή μου είναι αθώα».

Ομως, από τις δηλώσεις στήριξης στην αδελφή της έφτασε χθες να απολογείται ακόμα και η ίδια η Μανταλένα και να δίνει διευκρινίσεις στην ιταλική «Corriere della Sera», ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων: «Η Elontech δεν είναι ΜΚΟ, δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ εγώ από το Ευρωκοινοβούλιο».

Η γη άρχισε να κουνιέται απότομα στην οικογένεια Καϊλή από τη στιγμή που ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Βουρλιώτης αποφάσισε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων όχι μόνο της Εύας Καϊλή, αλλά και της Μανταλένας, όπως και των γονιών τους.

Από τότε άρχισε ένα σαφάρι όλων των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την υπόθεση στο εξωτερικό αλλά και ελληνικών ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένης και της «δημοκρατίας») να ψάχνουν το ιστορικό και της Μανταλένας Καϊλή.

Σύντομα το προφίλ της παρέπεμπε όλο και περισσότερο σε πρόσωπο «κλειδί», το οποίο ήταν της απόλυτης εμπιστοσύνης της Εύας και λειτουργούσε περίπου σαν alter ego της ευρωβουλευτού από την έναρξη της πολιτικής καριέρας της.

Με τις πρώτες δημοσιογραφικές αναζητήσεις το όνομα της Μανταλένας Καϊλή άρχισε ξαφνικά να εμφανίζεται παντού. Στην ίδια διεύθυνση της εταιρίας real estate που φτιάχτηκε πρόσφατα από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της, Τζόρτζι, η Μανταλένα είχε ήδη στεγάσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωσή της «Made Group».

Στη Δι@ύγεια βρέθηκαν πληρωμές 49.000 και 31.000 ευρώ από το Μετσόβιο για τη ΜΚΟ της Μανταλένας. Η ίδια εμφανίζεται ως ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Νέων Τεχνολογιών ELONTech, με εκτεταμένη ατζέντα εκδηλώσεων και έντονη δραστηριότητα.

Ο άντρας της Μανταλένας, Στέργιος Σουγιουτζόγλου, ανώτατο στέλεχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχει εμπλοκή στην KSK Capital IKE, που πήρε άδεια από τη ΡΑΕ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη Θεσσαλία. Στο ΓΕΜΗ η αδελφή της Εύας έχει το ένα από τα τρία μερίδια της εταιρίας. Το ζευγάρι Μανταλένας – Σουγιουτζόγλου πάντρεψε η Εύα Καϊλή στο Κεφαλάρι.

Στην πορεία βγήκαν κι άλλα. Στο twitter της Μανταλένας υπάρχουν retweets ακόμα και στα… αραβικά όταν η Καϊλή επισκέφθηκε το Κατάρ για συναντήσεις με στελέχη του καθεστώτος. Οι αναφορές της στην πολιτική δράση της αδελφής της ήταν συχνότατες, ενώ για τη Μανταλένα ο μάλλον απροσδιόριστος τίτλος που τη συνόδευε συχνά ήταν «σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας».

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «δημοκρατία» αποκάλυψε και ακόμη μία ΜΚΟ που περιστρέφεται γύρω από το σύστημα που είχε δημιουργήσει η Εύα Καϊλή μαζί με την αδελφή της και «όπως φαίνεται, έχει ευνοηθεί με κρατικό χρήμα πάνω από 1.100.000 ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο από τα προγράμματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων».

Το ρεπορτάζ ανέφερε ακόμα ότι «τα έργα που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχουν ενταχθεί και στις δημόσιες επενδύσεις, με υπογραφή του καλού συνεργάτη του Αδώνη Γεωργιάδη, υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη».

Η Μανταλένα περιγράφεται ως το πιο ισχυρό στήριγμα στην καριέρα της Εύας. Οι δυο αδελφές ήταν πάντα δεμένες. Κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τις διάφορες ΜΚΟ αλλά και από την όλο και αυξανόμενη δράση της Μανταλένας στα ευρωπαϊκά δρώμενα, από τότε που η Εύα έγινε ευρωβουλευτής.

Αν κι έχουν κάνει ελάχιστες δημόσιες κοινές εμφανίσεις, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες τους μαζί στα social media. Μάλιστα, η Μανταλένα συχνά κοινοποιούσε δραστηριότητες της Εύας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τη στήριζε δυναμικά και πριν από κάθε εκλογική μάχη. Οπως και η Εύα διαφήμιζε τις εκδηλώσεις στις ΜΚΟ της αδερφής της και της ELONtech.

Η Μανταλένα Καϊλή δήλωνε τις πρώτες μέρες ότι η οικογένειά της ζει μια οδυνηρή κατάσταση, αλλά παλεύει να βρει τρόπους ώστε να στηρίξει την Εύα. Ομως, οι λογαριασμοί ολόκληρης της οικογένειας έχουν πια δεσμευτεί, μεταξύ των οποίων και της Μανταλένας, η οποία καθημερινά βλέπει να ασχολούνται μαζί της όλο και πιο επίμονα ρεπορτάζ και από το εξωτερικό.

Για την Εύα αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο διάστημα. Αυτό που ίσως δεν περίμενε η αδελφή της, Μανταλένα, είναι ότι θα βρεθεί κι αυτή στο στόχαστρο των ερευνών στην Ελλάδα. Η εξέλιξη των πραγμάτων θα δείξει πώς θα γραφτεί η ιστορία της υπόθεσης με τις βαλίτσες από τον μπαμπά, τα χρήματα μαζί με τα μπιμπερό του μωρού της Εύας, τα λεφτά στο σπίτι της ευρωβουλευτού, τη δέσμευση των περιουσιών και τον έλεγχο όλων των εταιριών που συνδέονται με την οικογένεια.

Βασίλης Γαλούπης


ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΚΑΪΛΗ

Σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Μανταλένα Καϊλή είναι αδελφή της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ (μέχρι πρότινος) Εύας Καϊλή. Είναι απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε εξειδίκευση στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και το Δίκαιο Ναυτιλίας, με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο. Με πρωτοβουλία της συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες, ELONTech. Είναι σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας και ιδρυτικό μέλος ΜΚΟ. Το 2016 παντρεύτηκε με τον Στέργιο Σουγιουτζόγλου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα