Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Πάφου Γεώργιος!

Κύπρος: Στις 8 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή ενθρόνισης. Εύκολη η επικράτησή του

Στις 8 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Οι εκλογές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου διεξήχθησαν το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022. Στις 7 το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και στη συνέχεια η θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία χοροστατούντος του νεότερου τη τάξει, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη, επισκόπου Τριμυθούντος.

Στις 9.30 άρχισε η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου και μόλις είκοσι λεπτά μετά οι καμπάνες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου ηχούσαν χαρμόσυνα, αφού είχε εκλεγεί 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου ο από Πάφου Γεώργιος, με 11 ψήφους.

Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έλαβε τέσσερις, ενώ καταγράφηκε και μία λευκή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς και η ταχύτητα, αφού εξελέγη από τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, έκαναν σαφές το μήνυμα υποστήριξης της Συνόδου.

Αμέσως οι 15 Ιεράρχες κατευθύνθηκαν προς το καθολικό του Αγίου Ιωάννου για την ανάγνωση της απόφασης. Τελευταίος ήταν ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. Στο καθολικό παρέστη, εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση, ο υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου. Οι μητροπολίτες και οι επίσκοποι υπέγραψαν τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου.

Ακολούθησε προσευχή και στη συνέχεια αναγνώστηκε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου.


Τα τρία αυτοκρατορικά προνόμια

Ο μητροπολίτης Πάφου εισήλθε εντός του παλαιού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με τους πιστούς να φωνάζουν «άξιος», και τελευταίος υπέγραψε τα πρακτικά με το κόκκινο μελάνι. Να θυμίσουμε ότι η υπογραφή διά κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι) είναι ένα από τα τρία αυτοκρατορικά προνόμια που παραχώρησε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων το 478 στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα κατέχει έως σήμερα. Τα άλλα δύο είναι να φέρει πορφυρό μανδύα κατά τις ακολουθίες και να κρατεί αυτοκρατορικό σκήπτρο αντί της ποιμαντορικής ράβδου. Σε σύντομο μήνυμά του ο μακαριότατος τόνισε ότι αποδέχεται την ψήφο που έλαβε από τους συνοδικούς Ιεράρχες. Ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο και υπογράμμισε ότι θα εκπληρώσει τις προσδοκίες της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην πρώτη του συνέντευξη ως Αρχιεπίσκοπος -την οποία παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ- ο κ. Γεώργιος έκανε γνωστό ότι η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί μάλλον στις 8 Ιανουαρίου, αφού μέχρι τότε θα έχουν περάσει οι γιορτές ακόμη και για τα Πατριαρχεία που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο, ώστε να μπορούν -αν το επιθυμούν- να συμμετάσχουν. Αναφερόμενος στην εκλογή του, δήλωσε ότι επετεύχθη με ευρύτατη πλειοψηφία, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την τοποθέτηση και των άλλων δύο συνυποψηφίων του, τόσο δηλαδή του Λεμεσού Αθανασίου όσο και του Ταμασού Ησαΐα, ότι τάσσονται μαζί του και θα εργαστούν με ενότητα για το καλό της Εκκλησίας. «Αυτό είναι ένα μήνυμα ενότητας και προς τον λαό μας» σημείωσε ο μακαριότατος και συμπλήρωσε ότι κύριο μέλημά του είναι τα προβλήματα του λαού, τα οποία εν πολλοίς πηγάζουν λόγω της κατοχής, η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα διεξαχθεί άλλη μία εκλογική μάχη για την πλήρωση της Μητρόπολης Πάφου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα