Κουνήθηκε (ξανά) η Εύβοια και… τρόμαξε η Αττική

Συναγερμό σήμαναν οι σεισμολόγοι μετά και τη νέα ισχυρή δόνηση 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών

Tαρακουνήθηκαν μέρα μεσημέρι η Εύβοια και η Αττική από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών, ανησυχώντας στους πολίτες λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14.24, σε εστιακό βάθος 13,2 χιλιομέτρων, ενώ ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί, από τις 14.30 έως τις 14.49, στην ίδια περιοχή των Ψαχνών, από 1,5 έως 3,4 Ρίχτερ.

Ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, καθώς ήταν σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από την Αθήνα, αλλά και λόγω της διάρκειάς του, ενώ προκάλεσε εύλογη αναστάτωση μετά τις δονήσεις πριν από έναν μήνα στους Ζάρακες Εύβοιας.

Όμως αυτή τη φορά το επίκεντρο ήταν σε άλλο σημείο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη, που βρισκόταν κοντά στο σημείο του σεισμού, είχε διάρκεια και ήταν αρκετά αισθητός, αλλά δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές.

Κάτοικοι στην κεντρική Εύβοια, στα Ψαχνά αλλά και στη Χαλκίδα βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ πολλοί από αυτούς δεν κοιμήθηκαν το βράδυ από τον φόβο μεγαλύτερου σεισμού μέσα στη νύχτα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Ψαχνά, όπως καταγράφηκε σε κάμερες ασφαλείας καταστημάτων και σπιτιών. Βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα έδειξαν πελάτες σούπερ μάρκετ να τρέχουν να φύγουν από το κατάστημα, ενώ τα ράφια «χόρευαν». Σε άλλο βίντεο, από το σαλόνι σπιτιού, ακούγεται το δυνατό βουητό που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, με στελέχη της να σπεύδουν στην ευρύτερη περιοχή για να επιληφθούν τυχόν προβλημάτων, που ευτυχώς δεν παρουσιάστηκαν.

Πάντως, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έλαβε καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Συναγερμός σήμανε και στους σεισμολόγους, με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο να ζητάει δημόσια μέσω τηλεοπτικού σταθμού αλλά και με ανάρτησή του στο facebook την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για πέντε λόγους:

– Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και, εκτός από τους σεισμούς στη νότια Εύβοια, σημειώθηκε σεισμός στην κεντρική Εύβοια, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική.

– Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Χαλκίδας.

– Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς.

– Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ.

– Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Λίγο αργότερα, με εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα».

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, υπάρχει θετική εκτίμηση για την πορεία του φαινομένου και δόθηκαν κατευθύνσεις στους συναρμόδιους φορείς. «Ολα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η φύση θα αποφασίσει» αν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο που «τρομάζει» τους σεισμολόγους είναι το μήκος των ρηγμάτων στην περιοχή.

Όσον αφορά την εκτίμηση για τις επόμενες ώρες, οι πιθανότητες το ρήγμα στα Ψαχνά να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από τα 4,9 Ρίχτερ είναι λίγες, αλλά υπαρκτές.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος-γεωλόγος Αθανάσιος Γκανάς εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σεισμό μέχρι και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα