Ο τουρισμός θρηνεί για τον οραματιστή Διβάνη

Ο ευπατρίδης επιχειρηματίας που έφυγε από τη ζωή χθες, διορατικός και καινοτόμος, έβγαλε από την αφάνεια τον ξενοδοχειακό κλάδο

Από τον
Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Ο διορατικός και καινοτόμος Αριστοτέλης Διβάνης υπήρξε η προσωπικότητα που έδωσε οντότητα και έβγαλε από την αφάνεια τον ξενοδοχειακό χώρο και εν γένει τον ελληνικό τουρισμό -μέσα από τη θέση του ηγήτορος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τις κρίσιμες δεκαετίες μετά τη Μεταπολίτευση- θέτοντας τις βάσεις, ούτως ώστε ο τουρισμός να διεκδικήσει και να αναδειχθεί σε λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας.

Οσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με τον Αριστοτέλη Διβάνη ομονοούν ότι πάλευε πάντα για το καλό όλης της ξενοδοχίας και με ακέραιο αίσθημα ευθύνης συναίρεσε τον κλάδο, ώστε να έχει ενιαία φωνή, καθώς ουκ ολίγες φορές συγκρούστηκε με την κεντρική εξουσία για το δίκαιό του. Υπήρξε πρότυπο επιχειρηματία και οικογενειάρχη, και με τον θάνατό του χάνεται ένα πρότυπο ανδρός και επιχειρηματία με εντιμότητα, ευθύτητα και ευγένεια.

Εποχή του ήθους

Μαζί του όμως τελειώνει και μια ολόκληρη εποχή. Η εποχή του ήθους και της ντομπροσύνης. Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες θα τον αποχαιρετήσουν την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Εξήντα πέντε χρόνια παρουσίας συμπληρώνει φέτος ο όμιλος Διβάνη στον κλάδο της φιλοξενίας. Η αρχή έγινε το 1958, όταν ο Αριστοτέλης Διβάνης, ακολουθώντας τη συμβουλή τού τότε πρωθυπουργού και φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ενασχόληση με τον τουρισμό και τη φιλοξενία, εγκαινίασε το πρώτο ξενοδοχείο στα Τρίκαλα. Το εγχείρημα του ιδρυτή του ομίλου ήταν καινοτόμο, με καθένα από τα 65 δωμάτια της μονάδας να διαθέτει το δικό του λουτρό!

Η αγάπη για τη φιλοξενία και το επιχειρηματικό πνεύμα του Αριστοτέλη Διβάνη έδειξαν τον δρόμο και για τη συνέχεια, με τον ίδιο να αποσύρεται από οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Ο διορατικός Διβάνης διαβλέπει την ανερχόμενη εξέλιξη του εμβληματικού προορισμού των Μετεώρων και δημιουργεί το δεύτερο ξενοδοχείο του ομίλου στην Καλαμπάκα.

Μετά το τέλος της δικτατορίας ο όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος στη Θεσσαλία, ανοίγοντας την τρίτη του μονάδα, αυτή τη φορά στην πόλη της Λάρισας. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση της δεύτερης δεκαετίας στον ξενοδοχειακό κλάδο ο ιδρυτής του ομίλου σε συνεργασία με τον συντοπίτη του Ζαφόλια εγκαινιάζει το πρώτο του ξενοδοχείο στην Αθήνα, στην περιοχή της Ακρόπολης.

Ο Διβάνης επιλέγει στρατηγικά το δημοφιλέστερο σημείο της χώρας και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο για να το ταυτίσει με το πρώτο του ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα. Η τρίτη δεκαετία του ομίλου Διβάνη φέρνει ακόμη ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα, το «Divani Zafolia Alexandras», ένα ιστορικό κτίριο σε μια Αθήνα που άλλαζε.


Η ριζική ανακαίνιση του «Apollon Pallas» • Προέβλεψε τη δυναμική ανάπτυξη της Κέρκυρας και επένδυσε στο «Caravel»

Επόμενος σταθμός, η Κέρκυρα. Ο επιχειρηματίας προβλέπει την αύξηση της τουριστικής ροής και εισέρχεται δυναμικά στη δεκαετία του ’80 εξαγοράζοντας το «Corfu Kanoni». Ετσι, «γεννιέται» το πολυτελές «Divani Corfu Palace». Το 1986 είναι η χρονιά-ορόσημο, αφού αρχίζει να δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του ομίλου, μετά την ολοκλήρωση και των μεταπτυχιακών σπουδών του, ο γιος του Σπύρος Διβάνης. Η πείρα του ιδρυτή σε συνδυασμό με τη δυναμική και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς οδηγεί τον όμιλο στην αγορά του ιστορικού ξενοδοχείου «Caravel», από τον εφοπλιστή και ιδρυτή του Γιάννη Θεοδωρακόπουλο.

Στην επέτειο των 40 ετών του ο όμιλος τολμά ακόμη μία σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας το εμβληματικό τοπόσημο των νοτίων προαστίων «Apollon Pallas» στη Βουλιαγμένη. Μια στρατηγική κίνηση και επένδυση που τον καταξίωσε σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με την αγορά να αναγνωρίζει την ηγετική μορφή του. Διεθνείς διακρίσεις και η ένταξη στα «Leading Hotels of the World».

Η πέμπτη δεκαετία των ξενοδοχείων Διβάνη φέρνει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ριζική ανακαίνιση του «Apollon Pallas», που πλέον ονομάζεται «Divani Apollon Palace & Thalasso», καθώς και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου θαλασσοθεραπείας 3.500 τ.μ. και του Συνεδριακού Κέντρου «Αριστοτέλης Διβάνης» θέτουν τις βάσεις για την αναβαθμισμένη παρουσία του ξενοδοχείου. Η διεθνής αναγνώριση και η συμμετοχή στην παγκόσμια ξενοδοχειακή ελίτ με την ένταξη στην οικογένεια των «Leading Hotels of the World» έρχονται ως φυσική συνέχεια, με το «Divani Caravel» να ακολουθεί.

H συνεχής προσπάθεια για την παροχή μοναδικών υπηρεσιών και οι σημαντικές επενδυτικές κινήσεις οδήγησαν στην άνθηση του ομίλου με την απόκτηση ακόμη ενός ξενοδοχείου του «Divani Apollon Suites». Το όραμα του αείμνηστου Αριστοτέλη Διβάνη συνεχίζει να εμπνέει και να δείχνει τα επόμενα βήματα στον δυναμικό επιχειρηματία και συνεχιστή του, τον γιο του Σπύρο Διβάνη, που είναι παντρεμένος με την Αλέξια Βάρδα-Διβάνη της οποίας η μητέρα Ντία Καψή έφυγε -κατά τραγική σύμπτωση- από τη ζωή πριν από λίγες μέρες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα