Νέο πρόγραμμα: 2.000 παλαιά και ρυπογόνα ταξί θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά

Με έως και 22.500 ευρώ θα επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες 2.000 παλαιών οχημάτων για να προμηθευτούν ηλεκτρικά

Εως τα 22.500 ευρώ επιδότηση προβλέπει το πρόγραμμα αντικατάστασης για 2.000 παλαιά και ρυπογόνα οχήματα, που τιτλοφορείται «Πράσινα ταξί», και υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στις 9 Ιανουαρίου 2023 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και παράλληλα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης https://prasinataxi.gov.gr. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Με το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ταξί για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ταξί, καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τα 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Ωφελούμενοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ταξί κατηγορίας EUR05 και παλαιότερης με βάση την άδεια κυκλοφορίας. Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες/συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων. Κάθε ωφελούμενος δικαιούται την αγορά ή σύναψη χρονομίσθωσης (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων C02 (BEV) ανά άδεια. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προβούν σε απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος ταξί. Το ποσό επιδότησης για την απόσυρση συνυπολογίζεται στο τελικό ποσό του οικολογικού bonus. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου του 2021, από τις οποίες εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την προκαταβολή για την παραγγελία του οχήματος.

Υψος ενισχύσεων

I. Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) οχήματα ταξί η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ), με μέγιστο ποσό τα 17.500 ευρώ.
II. Η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ.
III. Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική.
Στις περιπτώσεις που η άδεια είναι ατομική:
I. Για τις κατηγορίες ΑμεΑ προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ταξί.
II. Για τις κατηγορίες οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ταξί.
III. Για νέους έως 29 ετών, που είναι ήδη κάτοχοι άδειας οχήματος ταξί, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ταξί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα