Αγωνία για τον έμπειρο πιλότο του Phantom!

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία για την τύχη του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας, καθώς ως αργά χθες παρέμεναν άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του!

Οι έρευνες ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συμμετοχή ενός Sikorsky S-70, ενός Super Puma και ενός υποβρύχιου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να καταδύεται σε βάθη ως 100 μέτρα.
Σύμφωνα, πάντως, με τους ντόπιους, το σημείο όπου γίνονται οι έρευνες έχει τεράστιο βάθος, που φτάνει τα 1.000 μέτρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δυσχεραίνει το έργο των σωστικών συνεργείων. Τα ακριβή αίτια της πτώσης του F-4 παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα, με τον πιλότο του δεύτερου Phantom που πετούσε μαζί με το μοιραίο μαχητικό να υποστηρίζει ότι το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια μίας παρατεταμένης στροφής, τη στιγμή που το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 300 ποδών.

Μια έκρηξη

«Γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No 2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα!» ανέφερε σε δηλώσεις του. «Πέρασαν με κεκτημένη ταχύτητα, στην κυριολεξία 100 μέτρα πάνω από το κεφάλι μου και στη συνέχεια χάθηκαν στον ουρανό. Δύο λεπτά αργότερα με πήραν τηλέφωνο από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου και μου είπαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα και να πάω να βοηθήσω στην ανεύρεση των πιλότων. Πάγωσα στο άκουσμα της είδησης. Εφυγα γρήγορα με το αλιευτικό μου, έκανα σχεδόν δύο ώρες να φτάσω στο σημείο και είχαν ήδη ανασύρει νεκρό τον 29χρονο υποσμηναγό» ανέφερε ο Παναγιώτης Ρούσσος, που βρισκόταν στο αλιευτικό σκάφος του και είδε το F-4 Phantom να πετά πολύ χαμηλά και, εν συνεχεία, να χάνεται στον ορίζοντα.

Ο 31χρονος κυβερνήτης του μοιραίου F-4 Phantom και ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, που εντοπίστηκε νεκρός, είχαν απογειωθεί στις 10.15, προχθές, από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Μαζί με ακόμη ένα διθέσιο Phantom, όμοιου τύπου, θα έκαναν άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή πτήση στα 300 πόδια, με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού από ραντάρ σε περίπτωση πολεμικής αποστολής.

Στις 10.30 το στίγμα του ενός αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ, με αποτέλεσμα να αρχίσει άμεσα άσκηση έρευνας και διάσωσης των δύο χειριστών. Λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μαχητικού, το οποίο είχε διαλυθεί εντελώς από τη βίαιη πρόσκρουση στη θάλασσα.

Ο πιλότος Στάθης Τσιτλακίδης ήταν ιδιαίτερα έμπειρος, ενώ είχε συμμετάσχει και σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αεροπορικές εκθέσεις στον κόσμο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, στην Αγγλία.

Στο χωριό του, τον Γρανίτη Νευροκοπίου, στη Δράμα, οι κάτοικοι μιλούν για ένα πολύ καλό παιδί, που τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ χαρούμενο, καθώς είχε αρραβωνιαστεί με τη σύντροφό του και ήθελαν να αποκτήσουν οικογένεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα