Σπαρακτικό το τελευταίο «αντίο» στον ήρωα υποσμηναγό Τουρούτσικα!

Σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην κηδεία του ήρωα πιλότου που έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του μοιραίου F-4 Phantom ανοιχτά της Ανδραβίδας

«Ράγισαν» καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος «πέταξε» σαν περήφανος αετός στους ουρανούς, βάζοντας το όνομά του στη λίστα με τους ήρωες πιλότους που είναι ταγμένοι στην υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου!

Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Η εξόδιος ακολουθία του ηρωικού πιλότου, που έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του μοιραίου F-4 Phantom στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ανδραβίδας την περασμένη Δευτέρα, εψάλη στις 10.30, χθες, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στην Τρίπολη Αρκαδίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Οταν ήρθε η στιγμή να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο η μητέρα του 29χρονου, ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι λύγισαν ακούγοντας τη χαροκαμένη γυναίκα να αποχαιρετά το παλικάρι της με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση. «Μάριε, αγόρι μου γλυκό, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει. Δεν παραπονιόσουν ποτέ, αξιοπρεπής, δοτικός σε όλους, ήσουν ο γιος που ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της.

Συντετριμμένοι οι γονείς του και συγγενείς

Ο καλύτερος φίλος, ο καλύτερος αδερφός, ο καλύτερος σύντροφος» είπε η μητέρα του άτυχου πιλότου, η οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη μητέρα του Στάθη Τσιτλακίδη, που έπεσε, επίσης, στην εκτέλεση του καθήκοντος. «Εγινες ο Ικαρος της καρδιάς μας, ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Ολη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει “αθάνατος”… Θα αφιερώσω δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη, σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν και σε αυτούς που θα συνεχίσουν να πετάνε: “Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός, της απονιάς όταν τον βρίσκει η σφαίρα, τον αγκαλιάζει ο ουρανός”» πρόσθεσε συντετριμμένη. Τα λόγια της έφεραν δάκρυα στα μάτια όσων κατέκλυσαν τον ιερό ναό, για να απευθύνουν το ύστατο «χαίρε» στον ήρωα πιλότο. Ανάμεσά τους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι βούρκωσαν παρακολουθώντας τη σπαραξικάρδια σκηνή! 

Ο αρχηγός ΓΕΑ παραδίδει πηλήκιο, ξίφος και σημαία στον πατέρα του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

Λίγο νωρίτερα ο πατέρας του 29χρονου Κώστας Τουρούτσικας είχε αποχαιρετήσει εμφανώς συγκινημένος τον γιο του, που έμελλε να περάσει στο πάνθεον των ηρώων, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να πετύχει κάτι δύσκολο. Κάτι που δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους. Να εκμηδενίσει το “εγώ” του, το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το “εσείς”… Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα. Μακάρι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου κάπου. Ισως έτσι αναπαυθεί καλύτερα η ψυχή του. “Πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει, εγώ χρωστάω” μού έλεγε».

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, την ώρα που το φέρετρο με τη σορό του ηρωικού πιλότου τοποθετούνταν στη νεκροφόρα, η μητέρα του Μάριου έχασε τις αισθήσεις της και σωριάστηκε στο έδαφος, με τους παρευρισκομένους να τη συνεφέρουν λίγη ώρα αργότερα. Εν συνεχεία, συγγενείς και φίλοι του άτυχου υποσμηναγού συνόδευσαν το φέρετρό του, το οποίο ήταν καλυμμένο με τη γαλανόλευκη, από τον ιερό ναό μέχρι το κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου, όπου εκτυλίχθηκαν σπαρακτικές σκηνές! Με δάκρυα στα μάτια οι συγκεντρωμένοι είδαν τους γονείς του 29χρονου να «λυγίζουν» μπροστά στο νεκρό παιδί τους και αμέσως μετά άκουσαν τα σπαραχτικά μοιρολόγια τους! Κόμπο στο στομάχι προκάλεσε το «αντίο» του πατέρα του Μάριου, ο οποίος φώναζε πάνω από το μνήμα «Είσαι ψηλά, αγόρι μου!». Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, παρέδωσε στον πατέρα του ηρωικού πιλότου το ξίφος και την ελληνική σημαία. Στην κηδεία του αδικοχαμένου ιπτάμενου παρέστησαν, επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα στο Νευροκόπι Δράμας θα τελεστεί η κηδεία του 31χρονου κυβερνήτη του μοιραίου Phantom Στάθη Τσιτλακίδη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ράγισαν καρδιές τα λόγια της συντρόφου του, Ζωής

«Ο,τι και να πω είναι λίγο, ήταν το στήριγμά μου, ήταν φίλος μου. Το μέγεθος της ψυχής του δεν περιγράφεται, η αγάπη, η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια. Πάντα με υποστήριζε σαν σύντροφος… Με λάτρευε, ήταν προστατευτικός. Αν είχε αντίθετη γνώμη, πάντα έβρισκε τον κατάλληλο τρόπο για να μου περάσει το νόημα που ήθελε» είπε η νεαρή κοπέλα, η οποία άνοιξε την καρδιά της σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αμέσως μετά εξήγησε πώς γνωρίστηκε με τον ήρωα πιλότο, που με τον θάνατό του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πανελλήνιο: «Μέσω κοινών γνωστών γνωριστήκαμε. Εγώ είμαι φαρμακοποιός, δούλευα σε ένα φαρμακείο και ήταν ο άντρας της συναδέλφου στην Ανδραβίδα, συνάδελφος του Μάριου και έτσι έγινε». Η ίδια εξήγησε ότι ο αδικοχαμένος ιπτάμενος δεν ήθελε να προβάλλει το επάγγελμά του: «Ηταν πιο αποστασιοποιημένος από αυτό το θέμα… Με ενδιέφερε η ψυχή του και το ενδιαφέρον που έδειχνε για εμένα με οποιονδήποτε τρόπο. Θυμάμαι που ερχόταν στο σπίτι και μου έλεγε “κοριτσάκι μου”, που κοιμόμασταν μαζί το βράδυ. Με καθησύχαζε για όλα, μου έλεγε “δεν πρόκειται να γίνει κάτι κακό”». 

Τέλος, τόνισε συντετριμμένη: «Είχε συναίσθηση του κινδύνου, ήταν πολύ συνειδητοποιημένος από τη Σχολή. Ομως, αυτό δεν ήθελε να το εκφράζει και να μας τρομάζει. Μας καθησύχαζε πάντα, μας έλεγε “εγώ δεν θα πάθω κάτι, είμαι δυνατός”. Ωστόσο, ο τρόπος που μας διαχειριζόταν όλους, και εμένα κάθε πρωί με ξυπνούσε, με χάιδευε, με φιλούσε, ακόμα και να έφευγε έξι η ώρα το πρωί, ο τρόπος του έδειχνε πως είχε συνειδητοποιήσει τι πάει να κάνει κάθε μέρα».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα