Καθησυχαστικοί για τον ελλαδικό χώρο οι σεισμολόγοι

Δεν βλέπουν ιδιαίτερο κίνδυνο, λόγω της απόστασης από το επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία. Εξετάζουν τώρα τα τεκτονικά τόξα σε Κύπρο και άλλες περιοχές της Μ. Ανατολής

Τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν τεκτονικά τόξα στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής εξετάζουν οι Ελληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι είναι καθησυχαστικοί για τον ελλαδικό χώρο, ενώ εκφράζουν φόβους για χιλιάδες θύματα από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Την ώρα που όλοι οι Ελληνες ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι για τη χώρα μας μετά τα φονικά Ρίχτερ στη γείτονα, μιλώντας στη «δημοκρατία» ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τον ελλαδικό χώρο, λόγω της απόστασης από το επίκεντρο του σεισμού στην Τουρκία.

«Εχει κάποια ασφάλεια η μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό θεωρώ ότι υπάρχει κάποια ασφάλεια από το συγκεκριμένο επίκεντρο. Την ευρύτερη περιοχή κοιτάμε τώρα στην περιοχή της Κύπρου, στη Μέση Ανατολή και βόρεια από το επίκεντρο, που είναι περιοχές που περιμένουμε να μεταφερθούν τάσεις. Η μεταφορά των τάσεων είναι αυτή που πρέπει να παρακολουθούμε και θα τη δούμε με σεισμούς που τυχόν θα επιταχυνθεί η γέννησή τους. Η λεκάνη η δική μας, του Αιγαίου, είναι αρκετά μακριά και το ρήγμα το συγκεκριμένο. Η τοποθεσία δεν συνδέεται με κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Χουλιάρας. «Στην Ελλάδα η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Είναι στην ευρύτερη περιοχή, δίπλα ακριβώς από την περιοχή της Κύπρου, από την τεκτονική της Κύπρου, και από άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Εκεί είναι οι περιοχές που ψάχνουμε επιστημονικά και παρακολουθούμε με τα σεισμολογικά όργανα» συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Χουλιάρας δεν εφησυχάζει, επισημαίνοντας πως και στην Ελλάδα σημειώνεται ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ σχεδόν κάθε χρόνο. «Είμαι καθησυχαστικός, όσο καθησυχαστικός μπορείς να είσαι στην Ελλάδα, όπου έχουμε έναν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ σχεδόν κάθε χρόνο, οπότε δεν μπορείς να είσαι καθησυχαστικός, γιατί έχουμε σεισμούς μεγάλου μεγέθους και εδώ και μας απασχολούν κι αυτοί» κατέληξε. Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς το ενδεχόμενο σεισμών στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής κινείται και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Ο σεισμός έχει τις προϋποθέσεις να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως την Τουρκία, τη Συρία και την Κύπρο. Αυτές είναι οι κοντινότερες περιοχές. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το κάδρο εντελώς, αλλά βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση και αυτό μειώνει πολύ τη δυνατότητα να υπάρχει επίδραση από αυτόν τον συγκεκριμένο σεισμό. Αυτός ο σεισμός έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει, να διεγείρει άλλα ρήγματα κυρίως στην κοντινότερη περιοχή. Στην Ελλάδα είναι μικρές οι δυνατότητες να γίνει αυτό το φαινόμενο του ντόμινο, λόγω της μεγάλης απόστασης» δήλωσε στη «δημοκρατία».

Ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει φόβο για εκατόμβη νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία λόγω της κακής ποιότητας των κτιρίων. «Υπήρξε τεράστιο εύρος καταστροφής, το οποίο οφείλεται στην αρνητική συγκυρία δύο παραγόντων: Πρώτον, μεγάλο μέγεθος σεισμών και, δεύτερον, κακής ποιότητας κατασκευές, πολλές από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό. Κατά συνέπεια, πολύ φοβάμαι ότι στον τελικό απολογισμό των θυμάτων θα έχουμε μεγάλο αριθμό, τέσσερις με πέντε μέρες από τώρα, όταν τελειώσουν τα συνεργεία διάσωσης» επεσήμανε.

Την εκτίμηση ότι θα είναι πολλαπλάσια τα θύματα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί εξέφρασε, επίσης, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων, που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας.

Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα, που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ» παρατήρησε. «Παρότι φαίνονται σύγχρονοι, οι κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα, με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς» δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος αναχώρησε χθες για την Τουρκία με αεροσκάφος C-130, που μεταφέρει διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.


ΕΜΑΚ: Ομάδα 21 επιλέκτων έσπευσε για βοήθεια

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις 45 χώρες που δήλωσαν έτοιμες να συνδράμουν με προσωπικό και υλικά την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το χάος που προκάλεσε ο σεισμός.
«Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια» ανέφερε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αμεσα η Τουρκία αποδέχτηκε την πρόταση της Ελλάδας και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ήρθαν σε επικοινωνία. «Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νότια Τουρκία επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που πενθούν. Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης της καταστροφής» έγραψε στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Ετσι άμεσα επιστρατεύτηκαν 21 ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι μαζί με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα θα πέσουν στη μάχη της διάσωσης επιζώντων από τα ερείπια. Την ομάδα των επιλέκτων της ΕΜΑΚ συνοδεύει αξιωματικός – μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Επίσης στην αποστολή συμμετέχουν πέντε γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Τηλεφώνημα συμπαράστασης Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, του μετέφερε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Eρντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά την περσινή τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς, όπως είναι γνωστό, λίγους μήνες μετά ο κ. Ερντογάν είχε πει ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει ποτέ με τον πρωθυπουργό, γιατί δεν τήρησε όσα συζήτησαν σε εκείνη τη συνάντηση, και τα οποία, βέβαια, ποτέ δεν πληροφορήθηκε κανένας στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο γνωστοποίησε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στην αντιμετώπιση των ζημιών.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα