Κωλοτούμπα Συνολάκη για… 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα έπειτα από την κατακραυγή!

Ο καθηγητής «τα γύρισε» χθες σε νεότερες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα»

«Ανέκρουσε πρύμναν» ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις δηλώσεις του ότι είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για μεγάλο σεισμό, της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα. Ο καθηγητής «τα γύρισε» χθες σε νεότερες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας αυτήν τη φορά πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα για μεγάλο σεισμό».

«Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα, όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να βιώσουμε στην Ελλάδα σεισμό τέτοιου μεγέθους όσο και στην Τουρκία.

«Οσα κτίρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Προτού γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 (σ.σ.: Ρίχτερ) υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύουν πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτιρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας» υποστήριξε.

Ως προς τις εκτεταμένες ζημιές στην Τουρκία, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε: «Οταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα, τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπείς. Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου». Για το ενδεχόμενο μεγάλων καταστροφών στη χώρα μας σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, επισήμανε πως «εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σε σεισμό 9,2 Ρίχτερ υπήρχαν κτίρια που δεν έπαθαν κάτι». Καταλήγοντας ανέφερε πως πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτίρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία.

Αιχμές κατά του κ. Συνολάκη άφησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Κακώς άνοιξε συζήτηση για ανάλογο σεισμό, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας τα κτίρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά» τόνισε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει σεισμός πάνω από 8 Ρίχτερ και θα είναι στη θάλασσα».

«Το 2020 δεν είχαμε κατάρρευση στη Σάμο, ενώ στην Τουρκία ήταν χιλιάδες» πρόσθεσε ο καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλημμελή αντισεισμική θωράκιση της γείτονος. «Νομιμοποιούν την αυθαιρεσία οι Τούρκοι κατασκευαστές και τα αποτελέσματα είναι σαφή» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας λάθος σχεδιασμούς κατασκευής, φθηνά υλικά δόμησης αλλά και αρχιτεκτονικές παραδοξολογίες πίσω από την εικόνα βιβλικής καταστροφής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα