Φιλοσκοπιανοί: Ρεσιτάλ αλυτρωτισμού στη δίκη για την ψευδογλώσσα

Τραμπουκισμοί σε βάρος του δικηγόρου που άσκησε δικαίωμα τριτανακοπής και απέτρεψε τη νέα προσπάθεια του σωματείου τους

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη χθες στο Πρωτοδικείο Φλώρινας η δίκη για την ανατροπή της δικαστικής απόφασης με την οποία επιχειρήθηκε να στηθούν τα προγεφυρώματα προκειμένου να διδάσκεται «μακεδονική γλώσσα» στα δημοτικά σχολεία του ελληνικού Βορρά, μέσω της έγκρισης λειτουργίας ενός ύποπτου σωματείου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».

Ατομα αδιευκρίνιστης εθνικής ταυτότητας και με σαφώς «υποβοηθούμενα» κίνητρα προκάλεσαν πανδαιμόνιο στο ακροατήριο, με άθλιες επιθέσεις και τραμπουκισμούς στο πρόσωπο του δικηγόρου Νίκου Βασιλειάδη, ο οποίος άσκησε δικαίωμα τριτανακοπής, υποχρεώνοντας την πρόεδρο του δικαστηρίου να διακόψει δύο φορές τη διαδικασία και να τους επαναφέρει στην τάξη. Η υπόθεση, όπως έχει γράψει η «δημοκρατία», αφορά την άθλια προσπάθεια να καθιερωθεί προαιρετικά η διδασκαλία της σλαβικής γλώσσας ως «μακεδονικής» στα σχολεία της Μακεδονίας, ανοίγοντας διάπλατα μια κερκόπορτα για την αναγνώριση σε δεύτερο στάδιο «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης, μολονότι ο απροκάλυπτος αλυτρωτισμός είναι καταφανής. Οπως πληροφορείται η «δημοκρατία», με παρέμβαση υψηλών πολιτικών κύκλων οι σχετικές ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν όσο χρειάζεται προκειμένου αυτό το θέμα ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος να μην αποτελέσει ακόμα μία αιτία αντιπαράθεσης στον προεκλογικό ανταγωνισμό. Οπως άλλωστε κυνικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία-αστραπή στη δυτική Μακεδονία στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση εφαρμόζει συνειδητά τη Συμφωνία των Πρεσπών και προωθεί με αμέριστη υποστήριξη την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση…

Για το μέγεθος της πρόκλησης αρκεί να σημειωθεί ότι στο καταστατικό του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας», που είναι αντιγραφή ανάλογων κειμένων από το… Βέλγιο, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως μειονοτικής γλώσσας» και «η προστασία και τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων […] εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα»! Πρόκειται για θέση που είναι περισσότερο προχωρημένη ακόμα και από αυτήν την εθνικώς προβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης, ξεχνώντας όσα έλεγε, δεσμεύεται σήμερα να τηρήσει απαρέγκλιτα! Τις απαράδεκτες αυτές θέσεις υπερασπίστηκε προς γενική κατάπληξη χθες στο δικαστήριο η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κάτοικοι της Ελλάδας που μιλούν αυτό το ιδίωμα και καταπιέζονται από την ελληνική Πολιτεία.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη επίμονη απόπειρα νομιμοποίησης του αιτήματος του ανθελληνικού σωματείου. Είχε προηγηθεί προ καιρού μια αντίστοιχη στις Σέρρες, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου, πάλι στη Φλώρινα, έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ασκήθηκε αίτηση ανακοπής κατά της πρωτόδικης απόφασης, που ενέκρινε τη λειτουργία σωματείου για τη «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα».

Νωρίτερα την ίδια μέρα εκδικάστηκε και η τριτανακοπή που κατέθεσαν οι δικηγόροι Σπυρίδων Γ. Χριστόφιλος και Ι. Νισύριος. Υποστήριξαν ότι ουδείς θα είχε αντίρρηση οι γείτονες να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα της έκφρασης και να ομιλούν τη σλαβική τους γλώσσα ακόμη και εντός της ελληνικής επικράτειας, αρκεί απλώς να την ονομάτιζαν ως υφίσταται, ήγουν ως σλαβική. Οι λέξεις «μακεδών» και «μακεδονική γλώσσα» είναι άρρηκτα και ομοούσια στοιχεία μόνον του ελληνικού πολιτισμού.


Στόχος τους η αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας

Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοποί του φιλοσκοπιανού σωματείου είναι:

α) Η διατήρηση και η καλλιέργεια της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

β) Η υποστήριξη της εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Με μια σύντομη περιήγηση στους στόχους και τις δράσεις που φιλοδοξεί να αναπτύξει το συγκεκριμένο σωματείο, όπως αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον καθένα η προσπάθεια αναγνώρισης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, επαναφέροντας στην επιφάνεια πρόσωπα που παλαιότερα διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στα Σκόπια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα