Οι ήρωες Ανδρέας και Αγγελος, που έβγαλαν όσους περισσότερους μπορούσαν από τα βαγόνια

Θαυμασμός για τους ήρωες επιβάτες που έσωσαν όσους μπορούσαν

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν τιτάνιο αγώνα, ψάχνοντας εξονυχιστικά τις άμορφες μάζες σιδερικών για τον εντοπισμό σoρών ή ανθρώπινων μελών, παράδειγμα για το μεγαλείο της ψυχής τους αποτελούν και οι φοιτητές που τις κρίσιμες στιγμές μετά τη σύγκρουση έσπευσαν, δίχως δεύτερη σκέψη, να βοηθήσουν τους συνεπιβάτες τους να βγουν από τα βαγόνια.

Ο Ανδρέας Αλικανιώτης είναι ένας πραγματικός ήρωας! Επέζησε από την τραγωδία, κατάφερε να βγει από το βαγόνι του τρένου του θανάτου και έτρεξε αμέσως να βοηθήσει όσo περισσότερα άτομα μπορούσε, προτού τραυματιστούν ή καούν ζωντανά. Πρόκειται για τον 20χρονο φοιτητή από τη Λάρισα που, παρά τον πανικό που επικρατούσε στο βαγόνι του, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να σώσει από τα συντρίμμια τους τραυματίες. «Ενιωσα ένα δυνατό τράνταγμα. Και, μετά το τράνταγμα και το “μπαμ”, ακολούθησε ουσιαστικά να συρθεί το βαγόνι και να αρχίσει η πυρκαγιά. Και μαζί και οι σπινθήρες που ακολούθησαν από τις μηχανές» περιέγραψε ο 20χρονος Ανδρέας, σημειώνοντας ότι ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλλεται και να φωνάζει.

«Υπήρχαν κάποια άτομα σαν εμένα που είχαν την ψυχραιμία και καθησύχασαν τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να βοηθηθούμε μεταξύ μας. Εκείνη την ώρα, αυτό που κάναμε ήταν να σπάσουμε το τζάμι, που ήταν ήδη ραγισμένο, να πετάξουμε τις βαλίτσες κάτω για να μπορέσουμε να προσγειωθούμε όλοι στα μαλακά και ένας ένας, πρώτα οι κοπέλες και οι βαριά τραυματίες, και τελευταίοι εμείς, που είχαμε τραυματιστεί πιο ελαφριά, πηδήξαμε από ένα υψόμετρο τριών τεσσάρων μέτρων, σε ένα χαντάκι, και προσγειωθήκαμε στις βαλίτσες. Εκεί υπήρξαν κάποια σίδερα και υπήρξαν και πολλοί τραυματισμοί, όπως και το δικό μου γόνατο» εξήγησε.

Ακόμη ένας ήρωας είναι ο 18χρονος φοιτητής Αγγελος Τσιαμούρας, που βοήθησε τους συνεπιβάτες του όχι μόνο στο δικό του βαγόνι, αλλά και στα υπόλοιπα, στον βαθμό που μπορούσε. Ο νεαρός βρισκόταν στην Πάτρα για το Καρναβάλι και επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

«Εκανα το καθήκον μου»

«Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου» είπε ο Αγγελος, συγκλονίζοντας με την ψυχή και την ανιδιοτέλειά του. «Νιώσαμε τρία ταρακουνήματα, το ένα πιο ασθενές σε σχέση με το άλλο, κι αμέσως καταλάβαμε σε τι κίνδυνο βρισκόμασταν» είπε και συνέχισε: «Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο. Τίποτα άλλο! Η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινο. Στο βαγόνι Νο 3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα… Η φωτιά είχε επεκταθεί. Το βαγόνι Νο 1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι Νο 2 καταστράφηκε από τη φωτιά. Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Εκανα απλά το καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Ελπίζω η Πολιτεία, πλέον, να αναλάβει τις ευθύνες της για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και στο μέλλον».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα