Στα νύχια των Ρομά χάκερ και οι Αδελφές του Ελέους!

Οι αετονύχηδες του κυβερνοχώρου, με έδρα το Ζεφύρι και την Αγία Βαρβάρα, κατάφεραν να αρπάξουν από τα θύματά τους περίπου 2.000.000 ευρώ

Τεράστιες διαστάσεις είχαν πάρει οι απάτες που έστηναν τους τελευταίους μήνες Ρομά hackers μέσω διαδικτύου, έχοντας καταφέρει να κοροϊδέψουν από μοναχή και μητροπολίτη μέχρι επιχειρηματίες και λογιστές μεγάλων εταιριών.

Οι παραβατικοί Ρομά, που φαίνεται ότι μετά τις κλοπές, διαρρήξεις και άλλες παρανομίες στράφηκαν στον κυβερνοχώρο, έγιναν εξπέρ στους υπολογιστές και έστησαν ένα δαιδαλώδες δίκτυο ηλεκτρονικής απάτης, με λεία που προκαλεί ίλιγγο.

Μέσω των call centers που είχαν στήσει στα παραπήγματά τους στο Ζεφύρι, στην Αγία Βαρβάρα και σε καταυλισμούς της Κορινθίας άρπαζαν από 100 ευρώ έως εκατοντάδες χιλιάδες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δεκάδων ανυποψίαστων θυμάτων τους, με τη λεία τους να φτάνει τα 2.000.000 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η απάτη σε βάρος 60χρονου ιδιοκτήτη αντιπροσωπίας μοτοσικλετών στο Χαϊδάρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Τον έπεισαν να τους γνωστοποιήσει τα στοιχεία του web banking, δηλαδή τους κωδικούς για τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές του, με αποτέλεσμα να «κάνουν φτερά» 6.890 ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα θύμα τους έπεσε ένας Αλβανός στην Κοζάνη, από τον οποίο αφαίρεσαν 5.450 ευρώ. Τον περασμένο Ιούλιο εξαπάτησαν γυναίκα ξενοδόχο στην Κάρπαθο, από την οποία αφαίρεσαν 128.700 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό, ενώ στη Σαντορίνη εξαπάτησαν ιδιοκτήτη τουριστικών καταλυμάτων, από τον οποίο απέσπασαν 135.000 ευρώ. Θύμα τους έπεσε και υπάλληλος ιδιωτικής κλινικής στο Γαλάτσι, από τον οποίο κατάφεραν να κλέψουν 105.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα δεκάδες θύματά τους περιλαμβάνεται μια γυναίκα σε περιοχή της Αττικής, από την οποία αφαίρεσαν πάνω από 10.000 ευρώ, κάτοικος στη Λάρισα, από την οποία μετέφεραν από τον λογαριασμό της 3.900 ευρώ και 16.000 ευρώ από κάτοικο της Ρόδου.

Στο νησί των ιπποτών είχαν κοροϊδέψει τον περασμένο Φεβρουάριο και μια 41χρονη Αλβανίδα, από την οποία πήραν 7.000 ευρώ, ενώ από κάτοικο στο Κερατσίνι έκλεψαν πάνω από 18.000 ευρώ. Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων τους περιλαμβάνει σύζυγο εκπροσώπου επιχειρήσεων εμπορίας υγρών καυσίμων στην Κατερίνη, από την οποία απέσπασαν 6.000 ευρώ, έμπορο κυνηγετικών όπλων στο Γκάζι, από τον οποίο πήραν 60.000 ευρώ και ασφαλιστή στη Θεσσαλονίκη, από τον οποίο απέσπασαν 5.000 ευρώ.

Οι Ρομά απατεώνες δεν είχαν ούτε ιερό ούτε όσιο, καθώς έφτασαν στο σημείο να εξαπατήσουν μοναχή στην Ιερά Μονή Αδελφών του Ελέους της καθολικής εκκλησίας στην Ανω Σύρο, από την οποία απέσπασαν περίπου 50.000 ευρώ, ενώ και από εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας πήραν 21.000 ευρώ.

Στο… στόχαστρό τους είχαν βάλει και στελέχη επιχειρήσεων, όπως τη λογίστρια κατασκευαστικής εταιρίας στην Πιερία, από την οποία αφαίρεσαν 125.000 ευρώ, τον γενικό διευθυντή εταιρίας επισκευών πλοίων στον Πειραιά, από τον οποίο απέσπασαν 49.000 ευρώ, υπάλληλο βιομηχανίας τροφίμων στην Κατερίνη, από τον οποίο πήραν 87.000 ευρώ, εκπρόσωπο βιομηχανίας πλαστικών στην Εύβοια (του πήραν 38.540 ευρώ), επιχειρηματία συστημάτων αλουμινίου στην Κατερίνη (άρπαξαν 11.000 ευρώ), ενώ από ιδιοκτήτη γνωστού beach bar στην Ιο πήραν 138.000 ευρώ.


Ετσι άδειαζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Η διαδικτυακή κομπίνα των Ρομά χάκερ ξεκινούσε με τηλεφωνικό… ψάρεμα των θυμάτων τους. Μέλη της σπείρας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά και με κάποιο πρόσχημα, όπως εξόφληση χρέους από προηγούμενη αγορά προϊόντων ή προκαταβολή αξίας παρεχόμενης υπηρεσίας, προσπαθούσαν να μάθουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του υποψήφιου θύματος. Στη συνέχεια έστελναν e-mail ή μήνυμα στο τηλέφωνο των θυμάτων ότι, δήθεν, έγινε εξόφληση οφειλής. Οταν το θύμα πατούσε πάνω στο link του e-mail ή του γραπτού μηνύματος στο κινητό για έγκριση της πληρωμής που οδηγούσε σε ιστοσελίδα η οποία έμοιαζε με ιστοσελίδα τράπεζας, τότε έπεφτε στην παγίδα, αφού πληκτρολογούσε τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού.

Μόλις το θύμα συμπλήρωνε τα στοιχεία ηλεκτρονικής πρόσβασης στον τραπεζικό του λογαριασμό, οι Ρομά χάκερ αποκτούσαν πρόσβαση και μετέφεραν ό,τι χρηματικά ποσά έβρισκαν. Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε σε όλη την Ελλάδα, εξαρθρώθηκε από στελέχη της Ασφάλειας Κατερίνης, που έφτασαν στα ίχνη των συνεργών τους, οι οποίοι με αμοιβή 500 ευρώ δέχονταν να γίνεται στους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς η μεταφορά χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων της σπείρας.

Οι απατεώνες «μίσθωναν» δηλαδή αχυρανθρώπους, προκειμένου να στέλνουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που άρπαζαν και οι ίδιοι να μη φαίνονται πουθενά. Τα μέλη της σπείρας με τεχνογνωσία που θα ζήλευε πτυχιούχος πληροφορικής έκαναν ανάληψη των χρημάτων από ΑΤΜ μέσω χρεωστικών καρτών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεργών τους. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, είχαν στρατολογήσει δεκάδες Ρομά, οι οποίοι εργάζονταν με κανονικό μεροκάματο στα «τηλεφωνικά κέντρα» στο Ζεφύρι, στην Αγία Βαρβάρα και σε καταυλισμούς στην Κορινθία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα