Φιάσκο! Έπεσε η πλατφόρμα εν μέσω εξετάσεων στα λύκεια

Εκτός λειτουργίας τέθηκε η Τράπεζα Θεμάτων. Παρά τις διαβεβαιώσεις για την επίλυση του προβλήματος, το σύστημα σερνόταν χθες. Τεράστια ταλαιπωρία για τους μαθητές

Καλά πήγε αυτό…», αφού η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων σε όλα τα λύκεια της χώρας έπεσε χθες πρώτη μέρα, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία. Η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων -λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων- προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο την έντονη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο φυσικά και των γονιών των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές.

Ετσι, όταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας έπεσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εμποδίζοντας την προγραμματισμένη διεξαγωγή των εξετάσεων, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, αφού οι διευθυντές των σχολείων αδυνατούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων. «Από τη μεριά του ΙΕΠ γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποκατασταθεί το τεχνικό πρόβλημα» αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρός του Γιάννης Αντωνίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΙΕΠ ότι «αποκαταστάθηκε» το τεχνικό πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, η εικόνα μέχρι αργά χθες το απόγευμα είναι ότι το σύστημα εξακολουθεί να σέρνεται και τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, ειδικά με τα θέματα της γ’ λυκείου. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι τα θέματα που βγαίνουν μέσω της κλήρωσης από την Τράπεζα είναι ατελή και όταν οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν να τα λάβουν το σύστημα δεν τους το επιτρέπει, αναφέροντας ότι «η κλήρωση έγινε». Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε πολλά λύκεια, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να βγάζει ανακοίνωση: «Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7 το πρωί. Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές παρά να δώσει μια απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα, ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση τη μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».

Αν και αρμόδιο για το εν λόγω ζήτημα είναι το ΙΕΠ, είναι άγνωστο αν προέβη σε δοκιμές λειτουργίας του συστήματος πριν από τις εξετάσεις και αν είχαν εντοπιστεί τα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξηγήσεις και από το υπουργείο Παιδείας, καθώς ειδικά για τα παιδιά της επαρχίας η ταλαιπωρία λόγω των επιπρόσθετων μετακινήσεων που θα απαιτηθούν είναι μεγάλη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα