Πώς δρούσαν οι επίορκοι φρουροί!

Οι 5 συνοροφύλακες δούλευαν με 4 Τούρκους διακινητές μεταναστών. Συνομιλούσαν ακόμα και για ξέπλυμα χρήματος

Με κατηγορίες για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με δουλεμπορικό κύκλωμα από τη γειτονική χώρα, οδηγήθηκαν οι πέντε συνοροφύλακες στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη.

Οι επίορκοι συνοροφύλακες κατηγορούνται για δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, προέκυψαν συναλλαγές με διακινητές για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Σύμφωνα την έρευνα των «αδιάφθορων», που άρχισε τον Οκτώβριο του 2022, ο 54χρονος αρχιφύλακας, φερόμενος ως «αρχηγός» της ομάδας των επίορκων, φέρεται ότι είναι σε «ανοικτή επικοινωνία» με τέσσερις Τούρκους δουλεμπόρους για τη διευκόλυνση διακίνησης παράνομων μεταναστών μέσω του Εβρου.

Ο ίδιος τους υποδείκνυε τα σημασμένα από τις Αρχές περάσματα. Οι πέντε αστυνομικοί φρόντιζαν να έχουν υπηρεσία τα ίδια ωράρια, προκειμένου να κάνουν τα «στραβά μάτια», ενώ κατάφερναν να απομακρύνουν ακόμα και στελέχη της Frontex και του Στρατού από τα εν λόγω περάσματα. «Είμαστε εμείς εκεί. Δεν μπορεί να περάσει κανείς» φέρεται ότι τους έλεγαν, προτρέποντας συναδέλφους τους στα επιχειρησιακά κέντρα να κλείσουν ακόμα και τις θερμικές κάμερες!

Αλλωστε ήταν έμπειροι και υπεράνω πάσης υποψίας, καθώς μετρούν 23 χρόνια υπηρεσίας. Αστυνομικές πηγές εξηγούν στην «δημοκρατία» ότι οι συγκεκριμένοι επίορκοι δούλευαν ως ομάδα και όλα τα χρόνια είχαν επαφές με τα κυκλώματα. Το Διδυμότειχο ήταν η περιοχή ευθύνης τους, ωστόσο βοηθούσαν τα κυκλώματα καθοδηγώντας τα στο πότε και πώς να εισβάλουν στη χώρα οι παράνομοι μετανάστες αλλά και πώς να κινηθούν μακριά από μπλόκα στο εσωτερικό της χώρας.

Σε μία από τις συνομιλίες του 54χρονου με Τούρκο διακινητή, οι δύο άνδρες φαίνεται να κανονίζουν τα… διαδικαστικά.

Τούρκος: «Τα παπούτσια τα άφησα στο… Πήγαινε να τα πάρεις».

54χρονος αρχιφύλακας: «Εντάξει, θα πάω να τα πάρω».

Σε άλλη συνομιλία, ένας από τους κατηγορουμένους αναφέρει: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», αναζητώντας τρόπους να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους κατασχέθηκαν 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 2.120 δολάρια, 850 λίρες Τουρκίας και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας.

Όπως εξηγούν οι έχοντες ενασχόληση με το Μεταναστευτικό, τα δουλεμπορικά κυκλώματα δίνουν άφθονο χρήμα. Στην αρχή θα δώσουν στις Αρχές μια πληροφορία που θα οδηγήσει σε άλλο κύκλωμα και, αφού αποκτήσουν «οικειότητα», αρχίζουν τις αξιώσεις και καθώς προσφέρουν χρήματα βρίσκουν ευκολόπιστους. «Γι’ αυτό μιλάμε στους νέους συναδέλφους, για να μη δελεαστούν, καθώς τα κυκλώματα εύκολα μπορούν να βρουν συναδέλφους από λογαριασμούς στα social media» εξηγεί συνδικαλιστής των συνοριακών φυλάκων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα