Κως: Γυναίκα ξεψύχησε σε καρότσα αγροτικού!

Την εγκατάλειψη του ΕΣΥ πλήρωσε με τη ζωή της μια 63χρονη, καθώς το μοναδικό σε λειτουργία ασθενοφόρο εξυπηρετούσε άλλον ασθενή

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κω, όπου γυναίκα κατέληξε σε καρότσα αγροτικού με το οποίο διακομιζόταν στο νοσοκομείο, ήρθε στην επιφάνεια η υποστελέχωση των νησιών σε πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, παρ’ όλες τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να κρύβει συστηματικά «κάτω απ’ το χαλί» την πραγματική κατάσταση, με την τουριστική σεζόν να έχει αρχίσει.

Το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε την Κυριακή 4 Ιουνίου, όταν η 63χρονη, η οποία βρισκόταν στα γενέθλια της εγγονής της, έχασε τις αισθήσεις της. Γιατροί που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ την ίδια στιγμή οι συγγενείς της καλούσαν ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, το ασθενοφόρο βρισκόταν σε άλλο σημείο του νησιού για άλλο περιστατικό. Η οικογένεια της 63χρονης στη συνέχεια κάλεσε ιδιωτικά ασθενοφόρα, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν, καθώς δεν υπήρχε γιατρός για να τη συνοδεύσει.

Τελικά αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο με αγροτικό και με συνοδεία περιπολικού. Το αγροτικό έφτασε με καθυστέρηση, καθώς τους τελευταίους μήνες στην είσοδο της πόλης διενεργούνται εργασίες, εξαιτίας των οποίων δυσχεραίνουν οι μετακινήσεις. Στο νοσοκομείο οι γιατροί επί μία ώρα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να επαναφέρουν στη ζωή την 63χρονη, όμως ήταν ήδη αργά. Τα αίτια θανάτου της δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

«Σήμερα έφυγε μια ψυχή μέσα απ’ τα χέρια μου, πάνω σε μια καρότσα αγροτικού. Σε μια καρότσα αγροτικού, μ’ ένα περιπολικό μπροστά να μας οδηγεί, να μας ανοίγει τον δρόμο μέχρι το νοσοκομείο. Δεν ξέρω αν το ασθενοφόρο θα έκανε τη διαφορά. Δεν υπήρχε διαθέσιμο, μια και ήταν στο Ψαλίδι για άλλο περιστατικό. Ντρέπομαι που στην Κω το 2023 η ζωή και ο θάνατος είναι τόσο φτηνά, πιο φτηνά απ’ τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία» σημειώνει στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ορθοδοντικός που ήταν μαζί της.

Εδώ και τρία χρόνια

«Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και τις εκκλήσεις μας στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ εδώ και τρία χρόνια για την ανάγκη άμεσης πρόσληψης διασωστών προκειμένου να κινούνται και τα άλλα δύο ασθενοφόρα, σε περίπτωση που παρουσιάζονται ταυτόχρονα δύο και τρία περιστατικά, δεν υπήρξε ανταπόκριση» δήλωσε στην ΕΡΤ πριν από μόλις 15 μέρες ο εκπρόσωπος της μονάδας ΕΚΑΒ στην Κω Κώστας Τσαμπής.

Να σημειωθεί ότι στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας στο Πλατάνι της Κω παραμένουν ακινητοποιημένα και ανενεργά δύο ασθενοφόρα, προσφορά του ΔΟΜ και της Fraport, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα πληρώματα για να κινηθούν. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει με αφορμή το γεγονός ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, τουλάχιστον 10 νησιά καλύπτονται μόλις με ένα ασθενοφόρο. Ο κ. Γιαννάκος κατέγραψε τις ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων καταλήγοντας: «Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές! Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα