Πύλος: Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση διασωθέντων!

Συγκινητικές στιγμές σε Καλαμάτα και Μαλακάσα όπου συγγενείς και φίλοι ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μαλακάσα και στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας, όπου προσέρχονται δεκάδες συγγενείς ή φίλοι των εκατοντάδων αγνοουμένων που βρήκαν υγρό τάφο στο κουφάρι του ψαροκάικου που βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Με δάκρυα στα μάτια και δείχνοντας στα κινητά τους τηλέφωνα φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων προσπαθούν να μάθουν αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

Από τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες και αναζητήσεις, οι αγνοούμενοι υπερβαίνουν τους 280. Την ίδια ώρα σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για τον εντοπισμό τους, καθώς οι καιρικές συνθήκες δυσχέραιναν την επιχείρηση των σωστικών συνεργείων το προηγούμενο διήμερο. Οι άνεμοι έφταναν τα έξι μποφόρ και κρίνεται αδύνατο να επιβίωσαν κάποιοι από τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρασύρθηκαν από το βυθισμένο σκάφος στον βυθό της θάλασσας, όπου το βάθος ξεπερνά ακόμα και τα 5.000 μέτρα.

Χθες η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκε για πέμπτο 24ωρο, με τη συμμετοχή μίας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού, τριών παραπλεόντων εμπορικών πλοίων και ενός ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος, με αρνητικά αποτελέσματα. Ο απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας παραμένει ο ίδιος από την πρώτη ημέρα των ερευνών: 78 νεκροί και 104 διασωθέντες, ενώ τα επόμενα 24ωρα δεν βρέθηκαν ούτε ίχνος ζωής ούτε σοροί αγνοουμένων, οι οποίες παρασύρθηκαν στον βυθό, όταν ναυάγησε το ψαροκάικο.

Χθες το μεσημέρι τελέστηκε τρισάγιο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στο λιμάνι της Καλαμάτας, παρουσία συγγενών των αγνοουμένων και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, ρίχνοντας συμβολικά ροδοπέταλα στη θάλασσα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ανακρίσεις για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας. Για τον λόγο αυτό οδηγήθηκαν χθες και προχθές στο λιμεναρχείο για συμπληρωματική κατάθεση εννέα διασωθέντες που μεταφέρθηκαν για τον λόγο αυτό από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μαλακάσας.

Οι εννέα διασωθέντες κατέθεσαν για τον ρόλο καθενός από τους εννέα Αιγύπτιους διακινητές, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους, αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες. Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν στα social media ερασιτεχνικά βίντεο από κινητά τηλέφωνα διασωθέντων που απεικονίζουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν πάνω στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος λίγο προτού βυθιστεί. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ντυμένοι με χοντρά ρούχα, καθώς έκανε κρύο στο ανοικτό κατάστρωμα, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε άλλα πλάνα διακρίνονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα γόνατα κολλημένα στο στήθος.

Πολλοί από αυτούς χαμογελούν και κάνουν το σήμα της νίκης μπροστά στην κάμερα, νομίζοντας ότι το όνειρό τους για ένα καλύτερο μέλλον σε ευρωπαϊκή χώρα θα γινόταν πραγματικότητα. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι λίγες ώρες αργότερα πολλοί από αυτούς θα έβρισκαν υγρό τάφο πάνω στο πλωτό «φέρετρο».


Μαρτυρίες-σοκ για τους ρόλους που είχαν οι 9 βασανιστές στο ψαροκάικο του θανάτου

Τον ρόλο που είχε καθένας από τους εννέα Αιγύπτιους διακινητές-βασανιστές περιέγραψαν στις καταθέσεις τους διασωθέντες που επέβαιναν στο μοιραίο ψαροκάικο. Κάποιοι από τους διακινητές ήταν όρθιοι, ενώ οι υπόλοιποι ήταν καθισμένοι στο κατάστρωμα, ο ένας δίπλα στον άλλον, για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους μετανάστες και να μην τους υποδείξουν στις Αρχές σε περίπτωση σύλληψης.

Οι μαρτυρίες επιζώντων από τη ναυτική τραγωδία είναι αποκαλυπτικές για τον ρόλο καθενός από τα μέλη του σύγχρονου δουλεμπορικού κυκλώματος. Ο ένας από τους διακινητές είχε τον ρόλο του βασανιστή. Εκείνος αποφάσιζε ποιοι θα φάνε, ζητούσε λεφτά για να δώσει φαγητό και νερό στους επιβαίνοντες, τους οποίους απειλούσε και χτυπούσε με μια ξύλινη βέργα στο χέρι.

«Μας έδινε διαταγές»

«Αναγνωρίζω το άτομο με τον αριθμό 56. Το άτομο αυτό μας φώναζε και μας έδινε διαταγές. Αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά, μας έβριζε και μας χτυπούσε. Εκανε παρέα συνέχεια με τον καπετάνιο» κατέθεσε 24χρονος Παλαιστίνιος.

Συνεργός του είχε τον ρόλο του «βοηθού καπετάνιου» και έδινε διαταγές. Και αυτός τους έδινε φαγητό μόνο με χρήματα. Ενας τρίτος διακινητής είχε τον ρόλο του «μηχανικού», φτιάχνοντας τη μηχανή του σκάφους όταν χαλούσε. Ενας 23χρονος από τη Συρία διηγήθηκε: «Αρχικά με είχαν βάλει στο εσωτερικό του πλοίου, αλλά επειδή δεν μπορούσα να ανασάνω, πλήρωσα 10 ευρώ σε ένα άτομο του κυκλώματος, το οποίο μετά δεν ξαναείδα, και με μετέφερε στο κατάστρωμα. Ταξιδεύαμε για τέσσερις μέρες. Μας έδιναν ελάχιστο φαγητό και νερό βρόμικο».

Αλλοι διασωθέντες κατέθεσαν για αιματηρό επεισόδιο με έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν προκλήθηκε ανάμεσα σε διακινητές και μετανάστες ή ανάμεσα σε μετανάστες. Αλλες καταθέσεις μιλούν για «σύρραξη πάνω στο σκάφος» λίγο πριν αρχίσει να μπάζει νερά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Ενας 20χρονος από τη Συρία περιέγραψε: «Ο κόσμος ήταν πολύς και κάποια άτομα φοβήθηκαν και μετακινήθηκαν προς τη μία πλευρά και τότε το σκάφος πήρε κλίση. Τότε πήγαν από την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα το σκάφος να πάρει κλίση στην άλλη πλευρά και να βυθιστεί. Οσοι πρόλαβαν πήδηξαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι πνίγηκαν μέσα στο πλοίο».

Αντίθετα, ένας 23χρονος από την Ιορδανία έδωσε άλλη εξήγηση, αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε το Λιμενικό πριν από τη βύθιση του ψαροκάικου. «Κάποια στιγμή το βράδυ της ίδιας ημέρας ήρθε ένα σκάφος του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το σκάφος πήρε κλίση και αρχίσαμε να βυθιζόμαστε και βρεθήκαμε στο νερό» κατέθεσε.

Στο Πακιστάν

Στο μεταξύ, χθες έγιναν συλλήψεις 10 ατόμων στο Πακιστάν, καθώς εκτιμάται πως είχαν σχέση με το κύκλωμα δουλεμπόρων που μετέφερε τους Πακιστανούς μετανάστες με το ψαροκάικο πλωτό φέρετρο. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, αναφερόμενος στη σύλληψη «των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων», υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι «θα τιμωρηθούν αυστηρά». Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους διασωθέντες είναι 12 Πακιστανοί, αλλά εκτιμάται πως δεκάδες είναι οι συμπατριώτες τους που παραμένουν αγνοούμενοι.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα