Επιμένουν ότι δεν είναι διακινητές οι εννέα Αιγύπτιοι

Διασωθέντες λένε ότι υπήρξε μετακίνηση των ανθρώπων από τη μία πλευρά στην άλλη που οδήγησε στη βύθιση

Αθώοι εξακολουθούν να δηλώνουν οι εννέα Αιγύπτιοι που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη μεταφορά των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών με το ψαροκάικο πλωτό «φέρετρο» που έγινε ο υγρός τάφος τους 47 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Χθες οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν νέα 24ωρη προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα, προκειμένου οι δικηγόροι τους να αξιολογήσουν τις καταθέσεις εννέα διασωθέντων που ελήφθησαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι διασωθέντες κατονομάζουν τους εννέα Αιγυπτίους και περιγράφουν τον ρόλο καθενός στη διάρκεια του ταξιδιού που είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη πέντε ημέρες νωρίτερα από τη ναυτική τραγωδία.

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι διαψεύδουν ότι συμμετείχαν στο δουλεμπορικό κύκλωμα. Μάλιστα ισχυρίζονται πως και αυτοί είχαν πληρώσει για τη μεταφορά τους στην Ιταλία. Ενας από αυτούς, για τον οποίο είχε διαρρεύσει πως είχε αποδεχτεί τις κατηγορίες, υποστηρίζει τώρα πως ο ίδιος, με δεδομένο ότι ήταν υπεράριθμοι οι επιβαίνοντες, ήθελε να βάλει μια τάξη για να μην αναποδογυρίσει το ψαροκάικο.

Αλλος συγκατηγορούμενός του υποστηρίζει πως κατονομάστηκε από διασωθέντες επειδή είχε βουτήξει στη θάλασσα για να πάρει τα νερά που είχε πετάξει σκάφος του Λιμενικού. Την ίδια ώρα έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες που ρίχνουν φως στα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας. Μετανάστης ο οποίος έχασε τη σύζυγο και τα παιδιά του στο ναυάγιο περιέγραψε: «Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερό. Τότε όλοι μετακινηθήκαμε από την άλλη μεριά και επειδή το βάρος πήγε στην άλλη πλευρά, το σκάφος άρχισε να βουλιάζει. Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία του σκάφους.

Εγώ πήδηξα στη θάλασσα. Ομως επειδή δεν ήξερα κολύμπι καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Μετά από λίγα λεπτά πέρασε ένα μεγάλο σκάφος και μας μάζεψε. Οσοι δεν πρόλαβαν να βγουν βυθίστηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος. Μεταξύ αυτών χάθηκαν η γυναίκα και τα παιδιά μου, που βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους».
Αποκαλυπτική είναι και η αναφορά του πλοιάρχου του εμπορικού πλοίου «Faithful Warrior» Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, που έσπευσε στο σημείο όπου βρισκόταν το ψαροκάικο λίγες ώρες προτού βυθιστεί.

Από την αναφορά προκύπτει πως στις 8 το βράδυ της 13ης Ιουνίου «το αλιευτικό σκάφος αρνήθηκε σθεναρώς να προσεγγίσει στο πλοίο μας και να βοηθήσει στην παραλαβή εφοδίων, παρά τις παρατεταμένες εκκλήσεις». Επίσης, είχε ενημερώσει τις λιμενικές Αρχές από τις 21.45 ότι το αλιευτικό σκάφος «κλυδωνιζόταν επικίνδυνα λόγω των υπεράριθμων ατόμων σε όλα τα καταστρώματα».

Χθες έλαβαν εξιτήριο οι 11 από τους 18 διασωθέντες που παρέμεναν νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και οδηγήθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, όπου φιλοξενούνται οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες που μετέφερε το μοιραίο αλιευτικό. Στο μεταξύ, έρευνα έχει αρχίσει και στο Πακιστάν, όπου έχουν συλληφθεί 14 άτομα που φέρεται ότι είχαν συνεννοηθεί με το δουλεμπορικό κύκλωμα για τη μεταφορά 300 και πλέον Πακιστανών. Από αυτούς διασώθηκαν μόλις 12 άνθρωποι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα