«Η Πισπιρίγκου ήταν αμέτοχη στον γολγοθά της Τζωρτζίνας»!

Η ειδικευόμενη παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού» Δέσποινα Ταταριώτη ήταν καταπέλτης για την κατηγορουμένη περιγράφοντας την αντίδρασή της στα τρία επεισόδια, αλλά και όταν κατέληξε το κοριτσάκι

Αμέτοχη στον «γολγοθά» που ανέβαινε η Τζωρτζίνα, χωρίς ποτέ να εκδηλώσει κάποιο συναίσθημα αγωνίας για την εξέλιξη της υγείας της κόρης της, ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με όσα κατέθεσε χθες, στη δίκη της 34χρονης μητέρας, μία ακόμη γιατρός από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», εκεί όπου το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε για δύο 24ωρα και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας, «με ψυχραιμία» φώναζε από την πόρτα του θαλάμου νοσηλείας του κοριτσιού τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, όταν αυτό παρουσίαζε κάποιο επεισόδιο. Το ίδιο έκανε και το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν το κοριτσάκι φύγει από τη ζωή. Ηρεμα και χωρίς να φωνάξει ή να πανικοβληθεί κάλεσε τους γιατρούς να δουν την 9χρονη κόρη της, ενώ εκείνη ψυχορραγούσε πάνω στο νοσοκομειακό κρεβάτι.

Οταν μάλιστα έμαθε ότι η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή έπειτα μία ώρα ΚΑΡΠΑ που της έκαναν οι γιατροί, «τυπικά», όπως κατέθεσε η ειδικευόμενη παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού» Δέσποινα Ταταριώτη, δέχθηκε τα συλλυπητήριά της, μη εκφράζοντας κάποια απορία για την κατάληξη του παιδιού της. Μια κατάληξη που οι μάρτυρες γιατροί οι οποίοι έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα στη δίκη της 34χρονης μητέρας δεν μπορούν να εξηγήσουν επιστημονικά, δεδομένου ότι όλες οι εξετάσεις του κοριτσιού ήταν καλές και η καρδιά του, παρά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο, «ήταν γερή, προστατευμένη ιατρικά και σε καλή κατάσταση».

Καρέ καρέ η κυρία Ταταριώτη περιέγραψε χθες στο δικαστήριο τα τρία επεισόδια με κυάνωση, βραδυκαρδία και πτώση οξυγόνου που παρουσίαζε το κοριτσάκι στις 28 Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή ένα 24ωρο πριν καταλήξει. Κάθε φορά, όπως είπε η μάρτυρας, η Ρούλα Πισπιρίγκου με έναν χαλαρό τρόπο ειδοποιούσε νοσηλευτές και γιατρούς από την πόρτα του θαλάμου της Τζωρτζίνας, λέγοντάς τους: «Ελάτε, κάτι κάνει το παιδί».

Οξυγόνο

Οι γιατροί και τις τρεις φορές που έσπευσαν στο δωμάτιο διαπίστωσαν ότι η 9χρονη ήταν σταθερή και το επεισόδιο έπαιρνε τέλος έπειτα από περίπου τρία λεπτά. Μάλιστα, στο δεύτερο από αυτά τα επεισόδια, η κατηγορουμένη προέβλεψε με μελανά χρώματα την εξέλιξη της υγείας της κόρης της. «Ηταν γύρω στις 11.30. Μας φώναξε η μητέρα να πάμε στο δωμάτιο. Είδαμε το παιδί σε παρόμοια κατάσταση. Την εξετάσαμε ξανά, της βάλαμε οξυγόνο και λύθηκε και αυτό το επεισόδιο. Κάποια στιγμή, όμως, η μητέρα μάς είπε: “Το μεγάλο επεισόδιο με τη βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμη, θα δείτε”. Μου έκανε εντύπωση αυτή η φράση της, δεν ασχολήθηκα όμως παραπάνω» περιέγραψε η μάρτυρας.

Και μπορεί το κορίτσι να κατάφερε να ξεπεράσει τα τρία παραπάνω επεισόδια, δεν συνέβη όμως το ίδιο, όπως κατέθεσε η ειδικευόμενη παιδίατρος, με το τελευταίο και μοιραίο, που εκδήλωσε στις 29 Ιανουαρίου. «Ενώ ετοίμαζα τα χαρτιά για εξιτήριο ενός άλλου παιδιού, μια νοσηλεύτρια φώναξε: “Ελα πάνω, κάτι συμβαίνει στην Τζωρτζίνα”. Εφτασα στο δωμάτιό της και εκεί είδα τη διευθύντριά μου και τους γιατρούς της μονάδας να κάνουν ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα. Βοήθησα αμέσως και εγώ, και όλοι μαζί κάναμε μεγάλη προσπάθεια για περισσότερο από μία ώρα, μέχρι τις 15.50, που είναι και η ώρα που καταγράφηκε ως ώρα θανάτου. Βγήκα από τον θάλαμο και συλλυπήθηκα τη μητέρα. Εκείνη με ευχαρίστησε σε μια κάπως τυπική διαδικασία» περιέγραψε χαρακτηριστικά η γιατρός, η οποία δέχθηκε στη συνέχεια κρίσιμες ερωτήσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου.


Ο αποκαλυπτικός διάλογος που είχε η μάρτυρας με την πρόεδρο

Πρόεδρος: «Στις 28 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί που η μητέρα σάς ειδοποιεί ότι “το παιδί κάτι κάνει» πώς σας το είπε; Με τι τρόπο σας ενημέρωσε; Φώναξε βοήθεια, έτρεξε;»

Μάρτυρας: «Οχι, καθόλου. Δεν ήρθε τρέχοντας σε εμάς να ζητήσει βοήθεια ή να φωνάξει, δεν έγινε αυτό. Ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα του θαλάμου και μας είπε ήρεμα “ελάτε, κάτι κάνει το παιδί”, χωρίς φωνές».

Πρόεδρος: «Ωστόσο, μήπως διαπιστώσατε εσείς κάποια ανησυχία;»

Μάρτυρας: «Οχι, δεν διαπίστωσα καμία ανησυχία. Ηταν πολύ ψύχραιμη, δεν έκλαιγε, δεν είχε κάποια αγωνία. Δεν ρώταγε “τι συμβαίνει με το παιδί μου;”, όπως κάνουν άλλοι γονείς. Ο θάνατος του παιδιού ήταν αιφνίδιος, δεν περιμέναμε να συμβεί».


Καρδιολόγος: Ήταν έκπληξη για εμάς ότι το παιδί πέθανε

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο καρδιολόγος που εξέτασε την Τζωρτζίνα στο ίδιο νοσοκομείο, Στυλιανός Στειρόπουλος. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, η κατάληξη του κοριτσιού ήταν απρόσμενη και δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο καρδιολογικό αίτιο ή νόσημα, καθώς όλες οι εξετάσεις που είχαν γίνει ήταν καλές.

Το βίντεο

«Η μητέρα μού είπε ότι έχει βίντεο με ένα από τα επεισόδια του παιδιού και μου το έδειξε. Εγώ ουσιαστικά το μόνιτορ είδα στο βίντεο. Από αυτό συμπέρανα ότι η συσκευή (βηματοδότης) λειτουργούσε κανονικά» είπε ο κ. Στειρόπουλος, επιβεβαιώνοντας κι εκείνος με αυτό τον τρόπο ότι οι γιατροί ποτέ δεν έβλεπαν την έναρξη
των επεισοδίων που παρουσίαζε το κοριτσάκι, παρά μόνο την εξέλιξή τους.

Πρόεδρος: «Λαμβανομένης υπόψη της κλινικής εξέτασης που κάνατε στο παιδί, αυτά τα επεισόδια εξηγούνται;»

Μάρτυρας: «Καρδιολογικά όχι. Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία. Ούτε κάποιο καρδιολογικό νόσημα για να υπάρξει κίνδυνος για αιφνίδιο θάνατο. Ηταν έκπληξη για εμάς ότι το παιδί κατέληξε. Μπορεί να είχε διάφορα προβλήματα, όμως η καρδιά του ήταν καλά».

Πρόεδρος: «Σε τι συμπέρασμα οδηγείστε για την ανακοπή που υπέστη το παιδί;»

Μάρτυρας: «Σίγουρα δεν ήταν καρδιακής αιτιολογίας. Καρδιολογικά είναι ανεξήγητος ο θάνατος».

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με άλλες καταθέσεις γιατρών από το «Αγλαΐα Κυριακού».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα