Αγανάκτηση για τον εργασιακό Mεσαίωνα στις τουριστικές γαλέρες

Τελευταίο περιστατικό η περίπτωση σερβιτόρου που αναγκάζεται να μπαινοβγαίνει στη θάλασσα για να σερβίρει πελάτες

Ο εργασιακός Μεσαίωνας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε ξενοδοχεία και beach bars επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο με έναν σερβιτόρο που αναγκάζεται για… φιλοδώρημα μέχρι 200 ευρώ να μπει στη θάλασσα για να σερβίρει πελάτες οι οποίοι κάνουν ηλιοθεραπεία σε πλωτή εξέδρα, στην Καλλιθέα της Ρόδου.

Πρόκειται για beach bar το οποίο επιλέγουν αστέρια της ελληνικής showbiz για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, απολαμβάνοντας τον καφέ, το ποτό και τα κοκτέιλ που τους σερβίρουν οι σερβιτόροι «κολυμβητές», σύγχρονοι είλωτες.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα social media, όπου ήρθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο με τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, ενδιαφέρθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης και Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που έδωσαν εντολή να γίνει έρευνα για την υπόθεση. Ομως, το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν είδε καμία παράβαση!

«Ζήτησα άμεσο έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στείλαμε κλιμάκιο, που πήγε σε δύο ώρες, και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο υπουργείο με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στον τουρισμό. «Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο άμεσα και θέλω να δω πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας» συμπλήρωσε.

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας και από το Λιμενικό Σώμα δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη νομιμότητα των κατασκευών του beach bar μέσα στη θάλασσα.

Οι λιμενικοί βεβαίωσαν πρόστιμα για την πλωτή εξέδρα του καταστήματος στην περιοχή Αγία Μαρίνα. Το Λιμενικό Σώμα είχε βεβαιώσει ανάλογες παραβάσεις και είχαν σχηματιστεί δικογραφίες σε προγενέστερους ελέγχους, στις 16 και 21 Ιουνίου, αλλά ο μαγαζάτορας συνέχισε να διατηρεί τις παράνομες θαλάσσιες εξέδρες.

Σχολιάζοντας το βίντεο που δείχνει εργαζόμενό του να μεταφέρει παραγγελίες μέσα στη θάλασσα, ο ιδιοκτήτης του beach bar στη Ρόδο υποστήριξε ότι το δημοσιοποίησε ανταγωνιστής του και πως ο σερβιτόρος επέλεξε να το κάνει για να πάρει καλό φιλοδώρημα.

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια και ποτέ μου δεν είχα ούτε μία καταγγελία. Ολοι ζητούν να έρθουν και να δουλέψουν στα μαγαζιά μου, γιατί ξέρουν ότι και πληρώνω καλά και το κλίμα συνεργασίας είναι πολύ καλό. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος;» δήλωσε.

«Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα “τυχερά” του. Το παιδί αυτό παίρνει μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα και, εάν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη, αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή, που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου» πρόσθεσε. Ως προς τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και το Λιμενικό Σώμα, ο ιδιοκτήτης του beach bar υποστήριξε: «Ηρθαν το απόγευμα εδώ 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Ελεγχοι έχουν γίνει από το Λιμενικό και δεν βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία. Οσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση.

Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζομένους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα, και εκείνοι τους είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ». Από την πλευρά του, ο σερβιτόρος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στελεχών του ΣΕΠΕ, είπε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με το σερβίρισμα στη θάλασσα, καθώς του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φτάνει μέχρι τα 200 ευρώ.


Ο Γεωργιάδης τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα

Σχεδόν όλα καλώς καμωμένα τα βρήκε στην περίπτωση της Ρόδου ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είναι παράνομο να σερβίρει ένας εργαζόμενος πελάτες σε πλωτή πλατφόρμα μπαίνοντας μέχρι τη μέση στο νερό, καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να το απαγορεύει ρητά. Ωστόσο, κορυφαίοι εργατολόγοι με τους οποίους επικοινώνησε η «δημοκρατία» υπογραμμίζουν ότι, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο εργαζόμενος φέρεται ότι δήλωσε πως το κάνει από δική του επιλογή, υπάρχει παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Κατά τον δικηγόρο Γιάννη Καρούζο, «υπάρχει σαφής παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας, δεν γνωρίζουμε αν έχουν χορηγηθεί σωστικά μέσα, όπως ισχύει στις πισίνες. Αλήθεια, ο τεχνικός ασφαλείας και ο ιατρός εργασίας της επιχείρησης, αν υπάρχουν, τι λένε; Ο εργαζόμενος θα έχει σοβαρά προβλήματα υγείας πριν καν τελειώσει η τουριστική περίοδος, όπως αρθρίτιδα, πνευμονικά προβλήματα και άλλα. Αυτού του είδους η πρακτική μάς εκθέτει και διεθνώς, και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να παταχθούν άμεσα».

Θράσος

Με περίσσιο θράσος, ο κ. Γεωργιάδης «ομολόγησε» ότι παρανόμησε και ο ίδιος, καθώς δήλωσε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και εστάλη κλιμάκιο για έλεγχο στο beach bar στην Καλλιθέα Ρόδου εντός μίας ώρας, όπου δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση. Ομως, αυτό προσκρούει στον νόμο που ψήφισε ο προκάτοχός του για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής ακριβώς «για να μη γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις», όπως έλεγε τότε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, με 125.000 μόνιμους κατοίκους και εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, υπάρχουν μόνο δύο επιθεωρητές Εργασίας, αρμόδιοι για να ελέγχουν εάν τηρούνται οι όροι των συμβάσεων, και κανένας επιθεωρητής αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα