Καμένη γη, τεράστια απόγνωση και θρήνος!

Υπεράνθρωπες μάχες πυροσβεστών και κατοίκων με τις αναζωπυρώσεις σε Κουβαρά, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Στάχτη οι κόποι ζωής

Μάχη για να σώσουν ό,τι μπορούν από το πύρινο θηρίο έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές στις περιοχές του Κουβαρά, του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας και της Αναβύσσου.

Μια εστία πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πάνειο όρος, στον Νέο Κουβαρά Κερατέας, γρήγορα με τη συνδρομή των ισχυρών ανέμων μετατράπηκε σε πύρινο τέρας που κατέστρεψε σπίτια και αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή, και ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν άρον άρον προς ασφαλείς περιοχές για να μην κινδυνέψει η ζωή τους.

Η πυρκαγιά, τροφοδοτούμενη από τους ανέμους και καίγοντας σε δύσβατη περιοχή, ταχύτατα εξαπλώθηκε και διένυσε μέσα σε δύο ώρες απόσταση 12 χιλιομέτρων. Ξεκίνησε από τον Κουβαρά, πέρασε ταχύτατα όλο το βουνό του Λαγονησίου και έφτασε μέχρι τη Σαρωνίδα. Διαδοχικά τα μηνύματα από το 112 καλούσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν. Οι κάτοικοι των οικισμών Πέτα Κουβαρά, Μελισσουργός, Τραμπουριά, Φοινικιά, και Κιτέζα κλήθηκαν να απομακρυνθούν και στη συνέχεια το ίδιο ζητήθηκε και από όσους βρίσκονταν σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι σε ένα από τα μηνύματα οι κάτοικοι ζητήθηκε να κινηθούν προς Παλαιά Φώκαια, ενώ στη συνέχεια άλλο μήνυμα τους έστελνε προς Αθήνα!

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην περιοχή όπου διαμένουν περίπου 17.000 μόνιμοι κάτοικοι, ωστόσο με παράλληλες πυρκαγιές σε εξέλιξη σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια υπήρξε διάσπαση των μέσων και του προσωπικού.

Στη μάχη και οι εθελοντές

Στην πυρκαγιά του Νέου Κουβαρά επιχειρούσαν την ώρα της έξαρσης της φωτιάς πάνω από 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ συμμετείχαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Στη μάχη έπεσαν οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι με υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας και στρατιωτικά αεροσκάφη. Παράλληλα, ήταν σε ετοιμότητα σκάφη του Λιμενικού για κάθε ενδεχόμενο.

Το ΕΚΑΒ έλαβε κλήσεις για δύο ξεχωριστά περιστατικά στον Κουβαρά. Πρόκειται για μια γυναίκα 60 ετών, η οποία έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα, και έναν άνδρα που υπέστη εγκεφαλικό. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση και για έναν 80χρονο στη Σαρωνίδα με αναπνευστικά προβλήματα.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές όπου αστυνομικοί με αυτοθυσία απεγκλώβισαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στον οικισμό Περιδικόβρυση, στο Λαγονήσι. Γύρω τους είχαν καεί τα πάντα και υπήρχαν διάσπαρτες εστίες, ωστόσο οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους προσεγγίσουν και να τους απομακρύνουν με το περιπολικό. Σε άλλες περιπτώσεις, αστυνομικοί με αυταπάρνηση έσωσαν άτομα με προβλήματα υγείας και κατοικίδια.

Καταστροφή

Οι ριπές ανέμων, που έφταναν ακόμα και τα 8 μποφόρ, δεν άργησαν να οδηγήσουν τις φλόγες στα σπίτια. Αρκετές κατοικίες κάηκαν, άλλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οχήματα που εγκαταλείφθηκαν παραδόθηκαν και αυτά στη φωτιά.

«Η φωτιά έχει καβαλήσει όλο το βουνό. Υπάρχει πολύς άνεμος και κάνει περιδινήσεις. Πάρα πολύς καπνός, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Πολύ δύσκολη κατάσταση» περιέγραψε, μιλώντας στο Open, ο Νίκος Φραγκής, κάτοικος Λαγονησίου. Οπως είπε, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία, ενώ στη λεωφόρο Καλυβίων είχε σχηματιστεί μια μεγάλη ουρά από Ι.Χ.

«Δεν υπάρχει συντονισμός. Ερχονται τα πυροσβεστικά οχήματα, πρέπει να υπάρχει συντονιστής για να σωθεί ό,τι σώζεται» δήλωσε ο κάτοικος Σταύρος Πετρόπουλος. «Φυσάει πάρα πολύ ο αέρας. Πετάνε αεροπλάνα από πάνω μας. Δεν έχει πολύς κόσμος ορατότητα.

Καίγονται σπίτια, καίγονται καταφύγια με ζώα. Τώρα μάλλον πρέπει να φύγω κι εγώ, γιατί δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια. Δεν μου έχει έρθει μήνυμα από το 112, αλλά μαζεύω διαβατήρια και ταυτότητες» δήλωσε έντρομη η ηθοποιός Ευτυχία Μέλη σε τηλεφωνική σύνδεση με την ΕΡΤ.

Παράλληλα, σε κίνδυνο βρέθηκαν, εκτός από ανθρώπινες ζωές, και ζώα. Οι υπεύθυνοι των ιππικών ομίλων της περιοχής έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να απομακρύνουν και να μεταφέρουν τα άλογά τους, την ώρα που κάποιες από τις ξύλινες εγκαταστάσεις τους είχαν καεί.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς απηύθυνε σύσταση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους και έστησε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους και τη μεταφορά τους σε καταφύγια. Για την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά προσήχθη, χθες, ένας αλλοδαπός, ύστερα από υποδείξεις κατοίκων.


Ολονύχτιο θρίλερ: Σε πύρινο κλοιό το Λουτράκι, τα Δερβενοχώρια και ο Λάππας Αχαΐας

Αντιμέτωποι με την πύρινη κόλαση βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι του Λουτρακίου, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή σύντομα βγήκε εκτός ελέγχου, λόγω των ισχυρών ανέμων. Πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και περίοικοι έδιναν πραγματική μάχη, ώστε να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Φλόγες, καπνός και απελπισία συνέθεταν το σκηνικό, με τους ανθρώπους να λυγίζουν στην όψη των περιουσιών τους που μετατράπηκαν σε αποκαΐδια μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. «Πάει, πάει το σπιτάκι μου, πάει το στολίδι μου» φώναζε μια απεγνωσμένη γυναίκα, που προσπάθησε να σώσει το σπίτι της από τις πύρινες γλώσσες, χωρίς να το καταφέρει.

Μέσω του 112 εστάλησαν διαδοχικά μηνύματα που έδιναν εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά τις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη και Αγιο Αθανάσιο. Αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Καλαμάκι, Ισθμια και Παράδεισος, με κατεύθυνση προς την Κόρινθο.

Η ανεξέλεγκτη πορεία που ακολουθούσε η λαίλαπα είχε ως συνέπεια να διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία, από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο της Επιδαύρου, και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού. «Το μέτωπο είναι τεράστιο, έχει ξεφύγει τελείως. Κόπηκε η εθνική οδός και μάλλον θα κόψουν και την παλιά, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης.

Παράλληλα, το μεσημέρι εκκενώθηκε το γηροκομείο «Ελπίς», με τους τροφίμους να μεταφέρονται με ασφάλεια στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο. Σε δηλώσεις του ο Χαρίλαος Βυτινιώτης, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, διευκρίνισε πως την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν περίπου 800 παιδιά από την κατασκήνωση Sport Camp και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Λουτρακίου «Γ. Γαλανόπουλος».

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγιοι Θεόδωροι» ανέφερε και συνέχισε: «Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν τη φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας». Την ίδια ώρα, με εντολή της Αστυνομίας διεκόπη η κυκλοφορία του προαστιακού προς το Κιάτο, εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σ.Σ. Αγίων Θεοδώρων, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

«Δύσκολη μέρα σήμερα, μεγάλο έργο της Πυροσβεστικής, όλοι είμαστε εδώ. Η Περιφέρεια είναι εδώ να συνδράμει επικουρικά με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Ζητάμε όσο μπορούμε περισσότερες ενισχύσεις» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αναστάσιος Γκιόλης.

Επιτόπου βρίσκονταν χθες ως αργά το απόγευμα 108 πυροσβέστες με 32 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στην περιοχή έσπευσαν από νωρίς και 44 αστυνομικοί, ώστε να βοηθήσουν στις εκκενώσεις.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν από χθες οι άνδρες της Πυροσβεστικής και στο Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια. Στη δασική πυρκαγιά επιχειρούσαν έως αργά το απόγευμα 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Μάλιστα, στους κατοίκους εστάλη μήνυμα από το 112, ώστε να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Φωτιά ξέσπασε χθες και στην περιοχή του Λάππα Αχαΐας, που έκαψε ξερά χόρτα κοντά στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Επιτόπου έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και λίγες ώρες αργότερα οι φλόγες τέθηκαν υπό έλεγχο. Τέλος, συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας και στην περιοχή Λούτσες, στα βόρεια της Κέρκυρας. Για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ επιχείρησαν και εναέρια μέσα.


Στην κλιματική κρίση το έριξε ο Μητσοτάκης

Την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ώστε να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις φωτιές και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στους πολίτες με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Eίναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, την οποία βιώνουμε με όλο και μεγαλύτερη ένταση» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον Βασίλη Κικίλια, και ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε αυτά, τονίζοντας τη στήριξή του σε όσους και όσες επιχειρούν στο πεδίο. Επικοινωνία υπήρξε και με τον δήμαρχο Σαρωνικού.

«Είναι προφανές ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή προέχει το έργο της πυρόσβεσης, η ασφάλεια των πολιτών και όσων επιχειρούν στην πυρόσβεση, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε και ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατευτεί η δασώδης περιοχή που φλέγεται και να ληφθεί κάθε μέτρο προκειμένου να μην επεκταθεί και στην κατοικημένη περιοχή.

Την ίδια ώρα σκληρή κριτική άσκησε η Ελληνική Λύση, επισημαίνοντας πως από τον Ιανουάριο προειδοποιούσε για την έλλειψη πτητικών μέσων πυρόσβεσης, καθώς λιγότερα από τα μισά ήταν διαθέσιμα λόγω τεχνικών προβλημάτων, έλλειψης ανταλλακτικών και ελλιπούς συντήρησης.


Δείτε επίσης: Η ετοιμότητα του κράτους έμεινε (πάλι) στα χαρτιά

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα