Η ετοιμότητα του κράτους έμεινε (πάλι) στα χαρτιά

Ακόμη μία φορά πιάστηκε στον… ύπνο, αν και όλοι γνώριζαν για τους ισχυρούς βοριάδες έως 7 μποφόρ

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας αφέθηκαν χθες ο Κουβαράς, η Σαρωνίδα, οικισμοί στο Λουτράκι, αλλά και τα Δερβενοχώρια, καθώς η κρατική μηχανή πιάστηκε ακόμα μια φορά στον… ύπνο, αν και όλοι γνώριζαν από προχθές για τους ισχυρούς βοριάδες μέχρι 7 μποφόρ και υποτίθεται ότι η Πολιτική Προστασία ήταν σε ετοιμότητα για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει από το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωση για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική. Κι όμως, η προετοιμασία της κρατικής μηχανής έμεινε «στα χαρτιά», καθώς οι φωτιές των προηγούμενων ετών δεν δίδαξαν τους υπευθύνους.

Μάταια καλούσαν επί ώρες κάτοικοι και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών στον Κουβαρά, στην Ανάβυσσο και στη συνέχεια στη Σαρωνίδα την Πυροσβεστική να σπεύσει με οχήματα στα σημεία όπου είχαν εκδηλωθεί εστίες φωτιάς. Οι κάτοικοι πάλευαν μόνοι τους με τις πύρινες γλώσσες, με κλαδιά και λάστιχα με νερό από τα σπίτια τους, για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Αν και η Πολιτική Προστασία είχε ενημερώσει εγκαίρως με μήνυμα στο 112 για εκκένωση περιοχών, εντούτοις τα έκανε… μπάχαλο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αλαλούμ. Διαδοχικά τα μηνύματα από το 112 καλούσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν. Οι κάτοικοι των οικισμών Πέτα Κουβαρά, Μελισσουργός, Τραμπουριά, Φοινικιά, και Κιτέζα κλήθηκαν να απομακρυνθούν και στη συνέχεια το ίδιο ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι σε ένα από τα μηνύματα οι κάτοικοι ζητήθηκε να κινηθούν προς Παλαιά Φώκαια, ενώ στη συνέχεια άλλο μήνυμα τους έστελνε προς Αθήνα!

Την ίδια στιγμή, δεν έστελναν επί ώρες πυροσβεστικά οχήματα ή υδροφόρες από δήμους για την κατάσβεση. Το αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να φτάσει μέχρι το Πανόραμα στη Σαρωνίδα, όπου παραδόθηκαν στις φλόγες πολλά σπίτια του οικισμού. Το πρώτο εναέριο μέσο φάνηκε στις 2 χθες το μεσημέρι, όταν ήταν ήδη αργά, καθώς λόγω των δυνατών ανέμων η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα.

Από τα αλλεπάλληλα μηνύματα στο 112, χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βγήκαν στους δρόμους με τα οχήματά τους, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η παραλιακή οδός Αθηνών – Σουνίου στο ύψος της Παλαιάς Φώκαιας.

Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικράτησε λίγες ώρες αργότερα και στο Λουτράκι, όπου παραδόθηκαν στις φλόγες πολλοί οικισμοί. Πυροσβέστες με λιγοστά οχήματα δεν μπορούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Κάτοικοι στο Ανω Καρβουνάρι κατήγγειλαν πως το μοναδικό πυροσβεστικό έφτασε ύστερα από δύο ώρες, όταν είχαν ήδη καεί σπίτια.

Η μόνη ελπίδα για τους κατοίκους σε όλες τις φλεγόμενες εστίες ήταν τα εναέρια μέσα, που πήγαν στα πύρινα μέτωπα με καθυστέρηση ωρών, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών κατέγραφαν τις εικόνες καταστροφής, αλλά πυροσβεστικό όχημα δεν ήταν πουθενά επί ώρες, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει η οργή από κατοίκους περιοχών που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες.

«Λυπάμαι για την Ελλάδα που ζω, λυπάμαι για αυτούς που ψηφίσαμε… Εχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα. Δυστυχώς, η μέριμνα του κράτους, κύριε Μητσοτάκη μου, λυπάμαι. Ημουν και ψηφοφόρος σας. Αυτό είναι κατάντια της Ελλάδας. Στο έλεος του Θεού είναι ο κόσμος» ανέφερε απεγνωσμένος κάτοικος στο Open. Δυστυχώς, ο άνθρωπος επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς έγιναν στάχτη σπίτια και αυτοκίνητα, και η φωτιά επεκτάθηκε από τον Κουβαρά στο Λαγονήσι, στην Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα.

Οπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν τρεις ώρες να φτάσουν στο σημείο και η φωτιά τέθηκε εκτός ελέγχου. «Δεν έχουμε εναέρια μέσα. Εχουμε κάνει δραματική έκκληση, δεν έχουμε δει κανένα εναέριο μέσο. Ελάχιστες πτήσεις και ρίψεις έχουν γίνει» κατήγγειλε ο δήμαρχος.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, που βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Καλύβια. «Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη μπροστά στα πρώτα σπίτια του οικισμού των Καλυβίων και αυτή τη στιγμή θέλουμε να καταγγείλουμε ότι δεν πετάει κανένα πτητικό μέσο προκειμένου να σβήσει τη συγκεκριμένη φωτιά. Οι ευθύνες είναι τεράστιες» κατήγγειλε ο Γ. Γκιόκας.


Δείτε επίσης: Καμένη γη, τεράστια απόγνωση και θρήνος!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα