ΜΚΟ σε κύκλωμα διακινητών με τζίρο 10.000.000 €

Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Ασφάλειας Μυτιλήνης εμπλέκονται συνολικά 21 άτομα

Η ροή χρημάτων, που φτάνουν μέχρι και τα 10.000.000 ευρώ, από τους περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διακινήθηκαν από τις τουρκικές ακτές στη Λέσβο και οι τηλεφωνικές συνομιλίες πρόδωσαν το δουλεμπορικό κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν μέλη από μια διεθνή οργάνωση, μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, άτομα που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού και τους συνεργούς τους στην Τουρκία.

Οι αστυνομικές και λιμενικές Αρχές, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, άρχισαν μια πολύμηνη έρευνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, εντοπίζοντας όλους τους κρίκους της αλυσίδας και διαπιστώνοντας πως μετανάστες πλήρωναν χιλιάδες δολάρια ή ευρώ στο δουλεμπορικό κύκλωμα για να φτάσουν στη χώρα μας.

Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Μυτιλήνης εμπλέκονται συνολικά 21 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη μίας διεθνούς οργάνωσης, μιας ΜΚΟ, αλλοδαποί που έμεναν στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέσβου, καθώς και ακόμα 16 άτομα.

Οπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα των Αρχών, στο διάστημα αυτό έφτασαν στη Λέσβο 139 μεταναστευτικές ροές, κατά τις οποίες μπήκαν στο νησί 4.050 υπήκοοι τρίτων χωρών. Σε όλες τις μεταφορές παρουσιάζεται αλληλουχία δράσης διακινητών, συνεργαζόμενων προσώπων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών ΜΚΟ.

Εξι διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας.

Για απόκρυψη

Παράλληλα, επικοινωνούσαν με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την απόκρυψη των διακινούμενων σε δύσβατες χερσαίες περιοχές. Στη συνέχεια, τα μέλη των ΜΚΟ αναρτούσαν σε ιστοσελίδες που διατηρούσαν στα social media και έστελναν e-mails στις ελληνικές Αρχές με τα στοιχεία που φέρεται ότι λάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο ότι δήθεν έχρηζαν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».

Ταυτόχρονα, μέλη ΜΚΟ μετέβαιναν στις περιοχές όπου βρίσκονταν οι μετανάστες με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής – ιατρικής βοήθειας. Σύμφωνα με την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η οποία περιελάμβανε την εξέταση μαρτύρων, την αξιολόγηση των στοιχείων που περιέχονται σε 191 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και από τις άρσεις απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, προέκυψαν η συγκρότηση και η ένταξη φυσικών προσώπων σε δύο αδίστακτες εγκληματικές οργανώσεις. Από τους 21 εμπλεκομένους, μέλη δύο δουλεμπορικών κυκλωμάτων, έχουν ταυτοποιηθεί οι 20, όλοι αλλοδαποί. Πρόκειται για τους διακινητές, συνεργαζόμενα με αυτούς πρόσωπα, ευρισκόμενα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσου (ΚΕΔΝ) Λέσβου, υποστηρικτικές ομάδες και μέλη ΜΚΟ, καθώς και 16 μη ταυτοποιημένα φυσικά πρόσωπα – χρήστες τηλεφωνικών συνδέσεων, που φέρεται ότι παρείχαν πληροφορίες σε ΜΚΟ για τις αφίξεις των μεταναστών.

Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 31 τετελεσμένες αφίξεις λέμβων, κατά τις οποίες διακινήθηκαν 946 υπήκοοι τρίτων χωρών προς τη Λέσβο, αλλά και τουλάχιστον πέντε απόπειρες μεταναστευτικών ροών.

Η δικογραφία έχει υποβληθεί στην εισαγγελική Αρχή του νησιού για την άσκηση ποινικών διώξεων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, ώστε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι για την παράνομη δράση τους. Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται κι άλλα άτομα στο κύκλωμα, κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα