Συλλήψεις 3 εμπρηστών τα τελευταία 24ωρα!

Ενας 20χρονος στο Δήλεσι έβαλε φωτιά σε 41 μεταλλικούς κάδους, ένας αγρότης στην Καλαμάτα και 57χρονος στα Ιωάννινα, που απολογήθηκε και προφυλακίστηκε

Μπαράζ συλλήψεων εμπρηστών παρουσιάστηκε τα τελευταία 24ωρα, εν μέσω της αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας στην οποία παραμένει η χώρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης και νέων πύρινων μετώπων, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των προστίμων σε βάρος εμπρηστών, που θα φτάνουν τα 30.000 ευρώ.

Στο Δήλεσι Βοιωτίας συνελήφθη ένας 20χρονος για πρόκληση πυρκαγιών κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος έβαλε φωτιά σε 41 μεταλλικούς κάδους και κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση. Ο ίδιος, με καταγωγή από τη Ρουμανία, έβαλε φωτιά και σε αφίσα, από την οποία κάηκε βλάστηση μικρής έκτασης, με ξερά χόρτα, ενώ ζημιά υπέστησαν η κολόνα του ΔΕΔΔΗΕ και ένας πλαστικός κάδος που ήταν κοντά.

Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη σε βάρος του για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση σε κάδους απορριμμάτων και σε ξερά χόρτα. Στη συνέχεια, δικάστηκε και καταδικάστηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή. Ο νεαρός ομολόγησε ότι πυρπόλησε τους κάδους απορριμμάτων γιατί του άρεσε να βλέπει τις φωτιές. Γι’ αυτό τον λόγο θα οδηγηθεί για ψυχιατρική εξέταση…

Στη Μεσσηνία, στην τοπική κοινότητα Τσουκαλαίικων του Δήμου Οιχαλίας, συνελήφθη -στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας- από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ένας άντρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε ξηρά χόρτα. Ακόμα μία σύλληψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων. Ανακριτικοί υπάλληλοι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων συνέλαβαν έναν 57χρονο άντρα ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση. Παράλληλα, συσχετίστηκε η εμπλοκή του και σε άλλους δύο εμπρησμούς από πρόθεση σε δασική έκταση στην ίδια περιοχή. Ο 57χρονος απολογήθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα διέταξε την προφυλάκισή του.

Ελεύθερος με όρους

Αντίθετα, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 65χρονος που είχε συλληφθεί για εμπρησμό κοντά στο χωριό Μουριές, ενώ ήταν σε εξέλιξη τέσσερα μέτωπα στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ηλεία. Στον 65χρονο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας του μία φορά τον μήνα σε ψυχιατρική κλινική. Από την αρχή του 2023 οι αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει σε 117 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 10 συλλήψεις αφορούν εμπρησμό από πρόθεση, ενώ οι 107 εμπρησμό από αμέλεια. Στο μεταξύ, αλλάζει το νομικό καθεστώς, το οποίο πλέον θα προβλέπει… τσουχτερά πρόστιμα για τους εμπρηστές, που θα φτάνουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αυστηροποίηση των νόμων και την αύξηση των προστίμων για τους εμπρηστές μετά τις καταστροφικές φωτιές σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία, με βαριές ποινές και μεγαλύτερα πρόστιμα. Μέχρι σήμερα το πρόστιμο φτάνει μόλις τα 300 ευρώ.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά και θα λαμβάνεται υπόψη η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής είχε συλληφθεί ξανά κατά το παρελθόν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα