Λαμία: Ποινή σε «ανυπάκουο» γιατρό

Ο διοικητής «έκοψε» τον μισθό εννέα ημερών σε ορθοπεδικό, διότι αυτός αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή

Απίστευτο περιστατικό διοικητικής αυθαιρεσίας σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όταν ο διοικητής του νοσοκομείου έκοψε τον μισθό εννέα ημερών σε ορθοπεδικό γιατρό, διότι αυτός αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή δίχως τη γραπτή εντολή του διοικητή. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προσπάθεια τρομοκράτησης» των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας ζήτησε προφορικά από ορθοπεδικό γιατρό του νοσοκομείου να συνοδεύσει βαριά άρρωστο και διασωληνωμένο ασθενή. Αυτός, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του ασθενούς, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της διακομιδής του, ζητώντας από τον διοικητή να του υποβάλει γραπτώς την εντολή μεταφοράς, χωρίς να αρκεστεί στο sms που του απέστειλε αργότερα στο κινητό ο διοικητής.

Ακολούθως ο υγειονομικός και ο διοικητής είχαν λεκτική αντιπαράθεση, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο γιατρός, η νόμιμη οδός είναι να αναλάβει η διοίκηση πλήρως την ευθύνη για την έκθεση σε κίνδυνο του ασθενούς. Το αποτέλεσμα αυτής της «ανυπακοής» του ορθοπεδικού να συνοδεύσει τον ασθενή ήταν να προβεί ο διοικητής του νοσοκομείου σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και να επιβάλει τη στέρηση μισθού στον γιατρό.

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι στέκεται πλήρως στο πλευρό του ορθοπεδικού γιατρού που αρνήθηκε να συνοδεύσει τον βαριά άρρωστο ασθενή, «κάνοντας αυτό που του υπαγόρευε η συνείδησή του και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας», ενώ καταγγέλλει την αυταρχική, όπως αναφέρει, συμπεριφορά του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

«Αντί να απολογηθεί ο διοικητής, επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού για κάτι που ο ίδιος δεν ανέλαβε την ευθύνη, ως όφειλε. Δίνοντας γραπτή εντολή ήξερε ότι, αν συνέβαινε κάτι στον ασθενή, θα ήταν υπόλογος. Αντί αυτού, έδωσε παράνομη προφορική εντολή επικαλούμενος τον νόμο, που και οι εμπνευστές του τον πήραν πίσω άρον άρον (αναθεωρήθηκε με τον Ν. 5041/2023) και επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού εννιά ημερών στον συνάδελφο Θανάση Αδάμ, επειδή έκανε αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή του και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει ότι η απόφαση κοπής του μισθού δεν αποτελεί μόνο τιμωρία προς τον συγκεκριμένο γιατρό αλλά και προσπάθεια τρομοκράτησης και παραδειγματισμού του υγειονομικού προσωπικού, που αντιδρά στις αυθαιρεσίες.

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση στέρησης μισθού στον γιατρό και υπενθυμίζει ότι κανονικά ο διοικητής ενός νοσοκομείου «είναι υπόλογος απέναντι σε υγειονομικούς και ασθενείς». Γι’ αυτόν τον λόγο τονίζει ότι η Ομοσπονδία θα προβεί σε όλα τα ένδικα μέσα και θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να ανακληθεί η άδικη απόφαση επιβολή ποινής στον υγειονομικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα