«Τέλος εποχής» για τον Ανθιμο

Την παραίτησή του στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου έθεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Την παραίτησή του στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου έθεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, όπως αναφέρεται σε μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι η μητρόπολη.

Υστερα από αυτήν την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος διαδοχής του αρχιερέα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 49 χρόνια αρχιεροσύνης, ενώ τα 19 από αυτά παραμένει στο πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια ο πολιός ιεράρχης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω γήρατος.

Προχθές, Δευτέρα, λοιπόν, τον επισκέφτηκαν στο Επισκοπείο Θεσσαλονίκης οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, πνευματικό ανάστημα του παναγιωτάτου κ. Ανθίμου, και ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος, ένας από τους τρεις μητροπολίτες που όρισε η ΔΙΣ για να εξετάσουν υποθέσεις που αφορούν την κατάσταση των μητροπόλεων τις οποίες διαποιμένουν υπέργηροι μητροπολίτες.

Οπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, έπειτα από εκτενή συζήτηση ο κ. Ανθιμος πείστηκε ότι η καλύτερη απόφαση για τον ίδιο και κυρίως για την τοπική Εκκλησία είναι να αποσυρθεί και να αναλάβει ένας νέος επίσκοπος που θα μπορέσει να διαχειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις, αφού τον τελευταίο καιρό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διοίκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», η απόφαση του Αρχιεπισκόπου ήταν κάθετη. Είχε διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτεί αποίμενες μητροπόλεις όπου δεν υπάρχει έλεγχος, με την αγωνία να φτάσουν κάποια στιγμή καταγγελίες σε βάρος ιερέων για ανάρμοστες συμπεριφορές που θα πλήξουν την Εκκλησία.

Η παραίτηση του κ. Ανθίμου αναμένεται να γίνει δεκτή κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ στα τέλη Αυγούστου. Στη συνέχεια θα αρχίσουν όλες οι επίσημες διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί η μητρόπολη κενή και να ορισθεί τοποτηρητής. Η εκλογή του νέου ποιμενάρχη θα γίνει την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει ένας μαραθώνιος ώστε να γίνουν όλες οι διαδικασίες πολύ γρήγορα, μήπως επιτευχθεί η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη πριν από τις μεγάλες εορτές του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία χθες το πρωί ο σεβασμιότατος ανακοίνωσε στους συνεργάτες του την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Παρόλο που ήταν κάτι το οποίο περίμεναν όλοι, δημιουργήθηκε μία συναισθηματική φόρτιση. Στενοί συνεργάτες του μιλώντας στη «δημοκρατία» εκφράζουν την αμέριστη ευγνωμοσύνη τους προς το πρόσωπο του ποιμενάρχη τους, ωστόσο χαρακτηρίζουν σοφή την απόφασή του να αποσυρθεί για να ξεκουραστεί. «Ηταν μία κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και επισημαίνουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα