Αλεξανδρούπολη: Σε πύρινο κλοιό!

Κάηκαν η εκκλησία του Αετοχωρίου, σπίτι και αποθήκες στο χωριό Πεύκα. Συνεχείς εκκενώσεις από το 112

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας παραδόθηκαν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους που έγιναν στάχτη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει από το Σάββατο τον Εβρο, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χθες ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «Κοπέρνικος» -κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας-, ενώ συνεχίστηκαν για δεύτερο 24ωρο ακατάπαυστα οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς που έκαψε στο πέρασμά της την εκκλησία του Αετοχωρίου, ένα σπίτι στο χωριό Πεύκα, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές.

Η «δημοκρατία» από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε και αυτή τη φορά το 112: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε παράθυρα και πόρτες». Ακολούθησαν και άλλα μηνύματα για την εκκένωση οκτώ οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Ανθεια. Χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε και η εκκένωση των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος, Αμφιτρίτη και Μαΐστρος. Ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή, συναντήσαμε αυτοκίνητα του Στρατού, εθελοντές και πυροσβέστες που προσπαθούσαν να τα βάλουν με το πύρινο τέρας!

Ανάμεσά τους και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν σπίτια. Υπάρχουν ενεργά μέτωπα στο Λουτρό (χωριό Λουτρά Αλεξανδρούπολης), ενώ στο Αετοχώρι η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάηκε ολοσχερώς, όπως και το σπίτι του μελισσοκόμου Γιάννη Μαρόπουλου. Αυτό συνέβη τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Οι δυνάμεις της περιφέρειας, ο δήμος, ο Στρατός και ο κρατικός μηχανισμός καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεσή της. Το Σάββατο εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Ας ευχηθούμε να δοθεί ένα τέλος σύντομα».

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνούς που έπεσαν από την καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη.

Στη μάχη με τις φλόγες ήταν χθες με το πρώτο φως της ημέρας περισσότεροι από 176 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν ακόμα 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Συγκινητική ήταν η συνδρομή που παρείχαν οι εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ, αλλά και οι οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, ενώ ο καπνός είχε σκεπάσει την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Εντύπωση πάντως προκάλεσε πως δεν υπήρχε οργανωμένη ενημέρωση των Αρχών στις «ενοχλήσεις» μας για την πορεία του μετώπου.

Παράλληλα, στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά 81 σκυλιών του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο γήπεδο του Αβαντα, με τη βοήθεια εθελοντών.

Σημειώνεται δε πως κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Εβρου Σπύρος Κούτρας, ο οποίος βρισκόταν στα μέτωπα που καίνε τους οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ένιωσε έντονη αδιαθεσία που πιθανόν οφείλεται στις αναθυμιάσεις από τη φωτιά.


Ο Δήμος της πόλης άφησε χωματερή δίπλα σε δεξαμενές καυσίμων

Συστάσεις στους πολίτες κάνουν οι δήμοι για ακαθάριστα οικόπεδα που μπορεί να γίνουν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι είναι οι πρωταθλητές στην ασυνέπεια. Χαρακτηριστική περίπτωση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που έχει παραδοθεί στις φλόγες με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι η χωματερή που άφησε η δήμος να σχηματιστεί δίπλα από εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων.

Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το newsbreak.gr δείχνουν πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζουν την πρόληψη οι αρμόδιοι. Η ιστοσελίδα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αδιαφορία του δημάρχου, που άφησε να δημιουργηθεί χωματερή δίπλα σε αποθήκες καυσίμων! Το newsbreak.gr είχε αποκαλύψει πριν από έναν χρόνο τις εικόνες ντροπής στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου ο δήμαρχος ανέχθηκε να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη χωματερή στην περιοχή του Μαΐστρου, η οποία βρίσκεται μάλιστα δίπλα σε εγκαταστάσεις καυσίμων!

Πριν από έναν χρόνο είχε γίνει η αποκάλυψη και φτάσαμε σήμερα στη μεγάλη πυρκαγιά, που οδήγησε σε εκκενώσεις οικισμών, μεταξύ των οποίων και ο Μαΐστρος. Τι θα γινόταν, άραγε, εάν αυτή η περιβαλλοντική βόμβα έπαιρνε φωτιά η οποία θα εξαπλωνόταν στα παρακείμενα καύσιμα, κανείς δεν θέλει να διανοηθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα