Ο Εβρος στις φλόγες! Καίγεται το δάσος της Δαδιάς, νύχτα τρόμου και στην Αλεξανδρούπολη

Συναγερμός εκκένωσης στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι φλόγες έφτασαν ανεξέλεγκτες και φέτος στον προστατευόμενο δρυμό, καθώς οι αρμόδιοι δεν είχαν φτιάξει τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Βρέθηκε απανθρακωμένος άνθρωπος στην περιοχή Λευκίμμη

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας παραδόθηκαν πάνω από 75.000 στρέμματα δασικής έκτασης από τη φωτιά που καίει για τέταρτη ημέρα τον Εβρο, καθώς η Πολιτική Προστασία και η κυβέρνηση έδειξαν πρωτοφανή αδράνεια και ανικανότητα, ενώ μόλις χθες ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην περιοχή, μετά και τις περυσινές φωτιές στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, στην καρδιά του οποίου έφτασαν και φέτος οι πύρινες γλώσσες, καθώς οι αρμόδιοι δεν είχαν φτιάξει τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες.

Μάλιστα, μέσα στο δάσος εντοπίστηκε η σορός ενός απανθρακωμένου ανθρώπου που εικάζεται ότι είναι παράνομος μετανάστης. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περνούσε τις διακοπές του στα Χανιά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συναντιούνταν χθες στην Αθήνα, καίγονται ανεξέλεγκτα επί τέσσερις ημέρες τα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Εβρο… Με βάση τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε προχθές με δεδομένα Sentinel-2 , η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα, ενώ, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS χθες τα ξημερώματα, εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα.

Οι δυνατοί άνεμοι, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ, που συνεχίστηκαν και χθες, δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών, που έδωσαν μάχη με τις πύρινες γλώσσες. Συναγερμός σήμανε χθες, μετά το νέο πύρινο μέτωπο στη θέση Γκίμπρενα, στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, σε τμήμα που είχε μείνει ανέγγιχτο από την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Στο σημείο επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνέδραμαν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Την ίδια ώρα, άλλοι πυροσβέστες έδιναν μάχες στα πύρινα μέτωπα στα χωριά Νίψα, Δορίσκο, Μοναστηράκι, Καβησός και Λυκόφη Σουφλίου.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός, Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη αποτελούν μια πύρινη νοητή ευθεία, διευκρινίζοντας ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό.

Μέτωπα

«Το μέτωπο ανατολικά του οικισμού Λουτρό, που απειλήθηκε ιδιαίτερα, είναι πιο ελεγχόμενο, ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή» δήλωσε. Στο μεταξύ, το 112 εξέδωσε χθες το απόγευμα νέα μηνύματα, καλώντας τους κατοίκους στα Λάβαρα, στην περιοχή της Ορεστιάδας και της Αισύμης να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, 214 πυροσβέστες με 59 οχήματα και 11 πεζοπόρα τμήματα, αλλά και εθελοντές πυροσβέστες.

Συνολικά εκκενώθηκαν 14 χωριά, κάηκαν 9 σπίτια και μία εκκλησία, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έγιναν στάχτη. Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Στον Εβρο έσπευσαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο, καθώς και 50 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, καθώς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πυρκαγιά που εξελισσόταν στο χωριό Λυκόφη, κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά, και αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η απειλή ήταν ορατή για το δάσος λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων, έντασης 6-7 μποφόρ, που εξακολουθούσαν να πνέουν στην περιοχή με ριπές που έφταναν τα 8 και τα 9 μποφόρ. «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης σκληρή» τόνισε. Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης «χιόνιζε» χθες στάχτη. «Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από τη Διεύθυνση Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα» συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Μάλιστα χθες το βράδυ εξεταζόταν το ενδεχόμενο της εκκένωσης του νοσοκομείου της πόλης. Χθες άνοιξε η Εγνατία Οδός για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα.

Ετσι, μετακινήθηκαν χιλιάδες τουρίστες, κυρίως Τούρκοι αλλά και κάτοικοι του βόρειου Εβρου που είχαν εγκλωβιστεί το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς είχε κλείσει η Εγνατία. Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου έκανε ανάρτηση στον λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας στο twitter με φωτογραφία που δείχνει αστυνομικούς να σώζουν σκύλο, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί σε οικόπεδο που πλησίαζαν οι φλόγες της φωτιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα