Ολονύκτια μάχη στη Βοιωτία, ήχησε πάλι το 112 στην Καβάλα

Ολονύκτια μάχη με τις φωτιές έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βοιωτία, με τους ανέμους στην περιοχή να αγγίζουν μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, γεωργικές εγκαταστάσεις αλλά και αγροικίες παραδόθηκαν στις φλόγες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών να σώσουν ό,τι μπορούν. Για την ώρα ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τις καταστροφές.

Χθες το απόγευμα οι κάτοικοι των οικισμών Αγιος Αθανάσιος, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο και Παναγία Καλαμιώτισσα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση το Κυριάκι, έπειτα από μήνυμα που έλαβαν από το 112. Εκτός από τις δύο εστίες φωτιάς που καίνε από τη Δευτέρα, εκδηλώθηκε και τρίτη εστία, πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και κοντά στη λίμνη Υλίκη, όπου έσπευσαν 14 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε έντονη ανησυχία κατοίκων της περιοχής, μήπως οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχουν ένα σπάνιο δάσος και οικισμοί. Σημειώνεται ότι στο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων επιχείρησαν δεκάδες πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, εθελοντές, αλλά και κλιμάκιο εργαζομένων του ΟΤΑ.

Στην Καβάλα συνέχισε και χθες να μαίνεται η φωτιά. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα το 112 απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Αγιος Κοσμάς, προκειμένου να εκκενώσουν προς Κεχρόκαμπο και Μακρυχώρι. Το πολύ μεγάλο μέτωπο της φωτιάς, άνω των 15 χιλιομέτρων, καθώς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης στον Δήμο Νέστου. Στο σημείο επιχείρησαν τουλάχιστον 33 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα, 12 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή του Διαλεκτού, στον Δήμο Νέστου, φαίνεται πως έχει καταστρέψει σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, αυτοκίνητα, καλλιέργειες και πολλά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, με επίκεντρο την περιοχή της Αβραμυλιάς, όπου η πυρκαγιά προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Δεν έχει τέλος η δοκιμασία των κατοίκων στη Ροδόπη, από τη φωτιά που καίει από το Μίσχο μέχρι τον Ιασμο. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας κι ενώ η φωτιά άρχισε να υποχωρεί, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Γρατίνης για την εκκένωση του οικισμού με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή.

Παράλληλα οι κάτοικοι αρκετών οικισμών της περιοχής και συγκεκριμένα των χωριών Σιδηράδες, Ομηρικό, Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Αγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτης κλήθηκαν να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης ανέρχονται σε 5 ή 6. Συνολικά στις φωτιές στη Ροδόπη επιχείρησαν τουλάχιστον 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα