Εβρος: Δίχως τέλος ο πύρινος εφιάλτης

Συνεχίστηκε και χθες η επέλαση των πυρκαγιών, που έπιασαν στον ύπνο τον κρατικό μηχανισμό και «κατασπαράζουν» ζωές και περιουσίες

Συνεχίστηκε και χθες η καταστροφική επέλαση των φονικών πυρκαγιών στον Εβρο, όπου τα τελευταία 24ωρα το πύρινο θηρίο, που έπιασε στον ύπνο τον κρατικό μηχανισμό, έχει «κατασπαράξει» στο διάβα του ζωές, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα παρθένο δάσος!

Ως αργά το βράδυ υπήρχαν ενεργά στην περιοχή τρία μεγάλα μέτωπα, με νέες διάσπαρτες εστίες να «ξεπηδούν» συνεχώς. Η φωτιά που έκαιγε από προχθές στην Κίρκη και τη Συκορράχη είχε κατέβει προς την περιοχή της Αύρας, όπου επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης, το μέτωπο που προερχόταν από τη Δαδιά κινούνταν προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας, για τους οποίους δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας, στη Μάνθεια. Τέλος, ως αργά παρέμενε ενεργό το μέτωπο στην περιοχή της Μαυρόπετρας, το οποίο κινούνταν νοτιοδυτικά, προς τη Συκορράχη και τον νομό Ροδόπης.

Αναζωπυρώσεις

Παράλληλα, ως αργά το βράδυ μαινόταν η φωτιά στην περιοχή της Ροδόπης, με διαρκείς αναζωπυρώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, το απόγευμα εστάλη μήνυμα μέσω του «112» για εκκένωση της περιοχής Γρατινή προς Κομοτηνή, ενώ νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα για εκκένωση του χωριού Κιζάρι και του χωριού Κασσιτέρα προς τις Σάπες. Τέλος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν τιτάνιο αγώνα για να αποτρέψουν τη σύνδεση με το μέτωπο Αλεξανδρούπολης – Δαδιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση επίγειων και εναέριων μέσων στα μέτωπα. Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τις οποίες συνέδραμαν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από τη Ρουμανία, καθώς και επτά αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

«Η πυρκαγιά καλύπτει σχεδόν όλο τον νομό Εβρου με τρόπο περίεργο. Προσπαθώ με λογική να αντιληφθώ πώς έγινε αυτό το γεγονός» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και πρόσθεσε πως «από τους 40 οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχουν εκκενωθεί οι 30»! Για «μέτωπο 60 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από το δάσος της Δαδιάς μέχρι την παραλία των Δικέλλων», μίλησε από την πλευρά του ο εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης.

Παράλληλα, τόνισε: «Μιλάμε για μια φωτιά που ξεκίνησε από ένα μικρό δασάκι στη Μελία Αλεξανδρούπολης και εξαπλώθηκε σε δύο ημέρες σε καλλιέργειες και σκληροφυλλική βλάστηση. Μετά είδαμε ακόμα μία μεγάλη εστία στο δάσος της Δαδιάς, περίπου στα ίδια σημεία που έκαψε πέρυσι. Τα δύο μέτωπα ενώθηκαν και χθες είδαμε μια φωτιά ασύλληπτου μεγέθους. Οι φλόγες ταξίδεψαν πάνω από 22 χιλιόμετρα».

Εξαιτίας της πολύ δύσκολης κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, από τις 2.30 χθες τα ξημερώματα έκλεισε η Εγνατία Οδός. Στον κόμβο της Μάκρης είχαν συγκεντρωθεί το πρωί αυτοκίνητα εκδρομέων με τουρκικές, γαλλικές, γερμανικές πινακίδες, που προσπαθούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι συστάσεις των αστυνομικών προς τους τουρίστες, ως εναλλακτική διαδρομή, ήταν να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και, κατόπιν, να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα