Βοιωτία: Θεατής η Μενδώνη στο φλεγόμενο μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Εικόνες βιβλικής καταστροφής εκτυλίχθηκαν χθες στη Βοιωτία για ακόμη μία ημέρα, με νέα πυρκαγιά να ξεσπά το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Στείρι Διστόμου, και τη φωτιά να φτάνει μέχρι το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Το συγκεκριμένο μοναστήρι αποτελεί σπουδαίο μνημείο της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, κτίστηκε τον 11ο μ.Χ. αιώνα στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα και μαζί με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου, ανήκει στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δυστυχώς, είναι αδιανόητη η ευκολία με την οποία έφτασαν ως εκεί οι φλόγες, και προκαλεί οργή σε κάθε πολίτη για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας που -υποτίθεται ότι-λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία στο καιόμενο μνημείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία έφτασε στο σημείο για να δει από κοντά την ανήκουστη καταστροφή. Είναι άλλη μία περίπτωση που το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται να λειτουργεί για το θεαθήναι, μη λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης σε εμβληματικά μνημεία, όπως συνέβη άλλωστε στην Αρχαία Ολυμπία και στο Τατόι, αλλά δρα κατόπιν εορτής, για την επικοινωνιακή διαχείριση της ζημιάς.

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού, καθώς και ένα από τα παλαιότερα κτίρια. Το μοναστήρι εκκενώθηκε έγκαιρα από επισκέπτες και μοναχούς, ενώ έμεινε μια μικρή ομάδα μοναχών μαζί με τον μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, Γεώργιο, που ξέσπασε σε κλάματα ενόσω με τους υπολοίπους προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις φλόγες.

Σημειώνεται ότι νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης (23/8) στο Στείρι Διστόμου Βοιωτίας, ενώ μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Πρόδρομο και Ταρσό. Στο μεταξύ, η πυρκαγιά στα Ψαχνά της Εύβοιας βρισκόταν σε ύφεση, όταν μια νέα φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στον Δοκό Χαλκίδας, δίπλα στο νεκροταφείο του οικισμού. Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ η περιοχή Κοντοδεσπότι εκκενώθηκε με μήνυμα προς τους πολίτες προκειμένου να αποχωρήσουν προς τον Σταυρό.

Αλλά και στη Ροδόπη μήνυμα 112 εστάλη χθες στις 6 το απόγευμα στους κατοίκους της Γρατινής για άμεση απομάκρυνση από τον οικισμό, καθώς σημειώθηκε ισχυρή αναζωπύρωση.

Την περιοχή δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις. Ο Στρατός έφερε έναν προωθητή γαιών που δημιουργεί οδούς πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα, ώστε να φτάσουν στην «καρδιά» της πυρκαγιάς. Βελτιωμένη ήταν χθες το απόγευμα η εικόνα της πυρκαγιάς στη Χρυσούπολη Καβάλας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα