Μικρή ανάσα στο μέτωπο του Εβρου

Καλυτέρευε χθες η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, που έκαιγε με μανία επί έξι ημέρες παρθένες εκτάσεις, ωστόσο δεν υπάρχει εφησυχασμός για τους πυροσβέστες, καθώς υπάρχουν ακόμα εστίες και με την αύξηση της έντασης του ανέμου μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτόν τον λόγο η προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάστηκε στο μέτωπο της Δαδιάς, ένα δάσος με απαράμιλλο οικοσύστημα, που δυστυχώς κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη καταστροφή αφού δεν υπήρξε μέριμνα για την προστασία του πριν από την αντιπυρική περίοδο. Οι κύριες αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στο Σουφλί, στη Δαδιά και την Αισύμη.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων βρέθηκαν χθες πάνω από 300 πυροσβέστες με 85 οχήματα, ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό και οχήματα από τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και από πλήθος εθελοντών που ενέργησαν στο σημείο.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα έγκειται στο γεγονός ότι οι διάσπαρτες μικροεστίες που βρίσκουν στο διάβα τους καύσιμη ύλη μπορεί με τη βοήθεια του αέρα να μετατραπούν σε αναζωπυρώσεις, που μόλις πάρουν ύψος κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Μέχρι χθες το βράδυ οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονταν στο μέτωπο της Δαδιάς, για τη διάσωση όσης έκτασης απέμεινε από αυτό το τεράστιου φυσικού πλούτου δάσος, με την παράλληλη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από τους υπαλλήλους του δασαρχείου και τη συνδρομή δασεργατών από τοπικούς συνεταιρισμούς.

Τα ενεργά μέτωπα του Εβρου στα οποία επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης, του Σουφλίου, των Κοίλων, της Αισύμης, της Μεσημβρίας και της Δαδιάς. Οι κάτοικοι προσμένουν πλέον ένα «θαύμα» για να σβήσουν οι φωτιές, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει για σήμερα υψηλή πιθανότητα βροχής.

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, στην περιοχή του Εβρου έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές και συγκεκριμένα έχουν γίνει στάχτη πάνω από 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε νότιο Εβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, ενώ απανθρακώθηκαν πάνω από 1.000 ζώα.


Σαμοθράκη: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών που προτίμησαν τη Σαμοθράκη για τις διακοπές τους συνεχίζεται κανονικά, δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι έφτασε με ειδικό πλοίο από τη Μυτιλήνη, το «Μelina 2», η γεννήτρια που θα μπορέσει να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση στο νησί.

Θα αρχίσει άμεσα η τοποθέτησή της από το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε ετοιμότητα και μέσα στην ημέρα θα υπάρξει ρευματοδότηση σε όλο το νησί, το οποίο από την Τρίτη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και νερό, λόγω βλάβης στο σύστημα που το τροφοδοτεί από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης με υπόγειο καλώδιο. Τη βλάβη στο σύστημα προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά.

Προχθές το πρωί έφτασαν με το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» δύο γεννήτριες για το νερό, τις οποίες παρέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σαμοθράκης και μαζί με τεχνικούς του ΔΕΔΗΗΕ άρχισε η εγκατάσταση προκειμένου να αποκατασταθεί η υδροδότηση όλου του νησιού, κάτι που έγινε. Χθες το πρωί, επίσης, στάλθηκε με ναυλωμένο πλοίο εφεδρικό υλικό (και άλλες γεννήτριες) και το καλώδιο με το οποίο θα συνδεθεί το δίκτυο με τα Ζεύγη Η/Ζ, τα οποία θα δώσουν ρεύμα στο νησί. Η ειδική γεννήτρια από τη Μυτιλήνη καθυστέρησε, λόγω καιρικών συνθηκών, αφού επικρατούσαν πολλά μποφόρ.

Ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος ζήτησε άλλη μία φορά συγγνώμη από επαγγελματίες, κατοίκους και επισκέπτες για την ταλαιπωρία των τελευταίων δύο ημερών που προέκυψε από την τεράστια πυρκαγιά, η οποία καίει ακόμα απέναντι στον Εβρο. «Συγγνώμη για την ταλαιπωρία, κάναμε το δυνατόν καλύτερο και γρηγορότερο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα