Εβρος: Μαίνεται (για 11η μέρα) η πύρινη λαίλαπα!

Ανήμπορος ο κρατικός μηχανισμός να συντονίσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά

Για ενδέκατη μέρα μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Εβρο, με τον κρατικό μηχανισμό ανήμπορο να συντονίσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη κατόπιν εορτής, μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή, με καμένα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Στο επίκεντρο παραμένει το προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, απ’ όπου εκτείνεται δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. «Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Εχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Εβρου, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη στις περιοχές Κίρκη και Κασσιτερά στη Ροδόπη και τη Λευκίμμη στον Εβρο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τον μικρό πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς. Ομως από χθες το μεσημέρι η κατάσταση έδειχνε να δυσκολεύει σημαντικά, αφού οι αναζωπυρώσεις και οι άνεμοι φούντωσαν τα τρία μέτωπα έξω από τη Λευκίμμη.

Οι τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι έβλεπαν ελάχιστα εναέρια μέσα να ρίχνουν νερό για να περιορίσουν τις πύρινες γλώσσες, με αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκτείνεται… Τα τελευταία 24ωρα οι πυροσβέστες, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες γύρω από τη Λευκίμμη.

Οι προσευχές του Πάπα

Στην επιχείρηση κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στον Εβρο συμμετείχαν χθες 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Μετά και τον Πάπα Φραγκίσκο που προσευχήθηκε για την πύρινη κόλαση στον Εβρο, εδέησε κυβερνητικό κλιμάκιο να επισκεφτεί τον Εβρο, καθησυχάζοντας τους κατοίκους για την τεράστια καταστροφή των περιουσιών τους, αλλά δίχως να μπορέσουν να δώσουν κάποια πειστική εξήγηση για την ολιγωρία των Αρχών.

Στη μάχη στα πύρινα μέτωπα του Εβρου συμμετέχουν και ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γαλλία, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Σερβία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται η οικολογική καταστροφή που υπέστησαν το γνωστό για τη μοναδικότητά του Δάσος της Δαδιάς και το καταφύγιο προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών, καθώς η χλωρίδα της περιοχής αποτελούνταν από έναν σπάνιο συνδυασμό γηραιών δέντρων και ιδιαίτερου ανάγλυφου, που το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν ποτέ να αναγεννηθούν.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος επισημαίνει ότι η εικόνα που παρουσιάζει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το άλλοτε μοναδικό στο είδος του Δάσος της Δαδιάς και κατοικία του μαυρόγυπα είναι αποκαρδιωτική και πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή.

«Πέρυσι τον Ιούνιο και φέτος τον Αύγουστο καταφέραμε να το καταστρέψουμε» αναφέρει ειρωνικά ο καθηγητής. «Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 χρόνια και αν τα καταφέρουν» τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα