Λάσπη, δάκρυα και απόγνωση για την επόμενη μέρα της καταστροφής

Μαρτυρίες που σοκάρουν: «Έχουν καταστραφεί τα 2/3 του χωριού και έχουν καταρρεύσει 30 σπίτια. Μόνο τοίχοι και σκεπές έχουν μείνει»

Σε απόγνωση είναι οι πληγέντες της Θεσσαλίας μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», καθώς καταστράφηκαν σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και μελίσσια.

«Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Τα 3/4 των σπιτιών έχουν καλυφθεί με νερό. Στο σημείο που βρίσκομαι εγώ αυτή τη στιγμή σε μία ακτίνα 400 μέτρων, όχι παραπάνω, είναι κάπου στα 1.000 πρόβατα, ίσως και αγελάδες, νεκρά» περιέγραψε ο κάτοικος στη Φαρκαδόνα Γιώργος Μίντζας.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά χωριά στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα και στον Βόλο. Η επόμενη ημέρα της καταστροφής: Λάσπη, δάκρυα και απόγνωση. Άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν από εδώ και πέρα. Ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία και προσπαθούν να βρουν κάτω από τις λάσπες κουράγιο για την επόμενη ημέρα. «Σε μισή ώρα χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής. Έπαθα τουλάχιστον 500.000 ευρώ καταστροφή» δήλωσε κάτοικος από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν κατά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» περιέγραψαν πλημμυροπαθείς από χωριά των Τρικάλων και της Λάρισας, οι οποίοι μέσα σε μερικά μόλις λεπτά είδαν να εξανεμίζονται οι κόποι μιας ζωής. «Η καταστροφή είναι βιβλική. Εχουν καταστραφεί τα 2/3 του χωριού και έχουν καταρρεύσει περίπου 30 κατοικήσιμα σπίτια. Μόνο τοίχοι και σκεπές έχουν μείνει πια» δήλωσε ο Χρήστος Σκούφας, αγρότης από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Ο κ. Σκούφας, ο οποίος ήταν πρόεδρος του χωριού μέχρι και το 2019, τόνισε πως το νερό έφτασε στα χωράφια στα 3 με 4 μέτρα ύψος, ενώ υπήρξαν οικογένειες που, προκειμένου να σωθούν από τη μανία του νερού, παρέμειναν για 24 ώρες στα κεραμίδια των σπιτιών τους. «Μεταφέραμε ανθρώπους με στρώματα θαλάσσης. Δήμος και Περιφέρεια εξαφανισμένοι για 24 ώρες. Ημασταν παρατημένοι στο έλεος. Εγώ έπαθα, μαζί με την παραγωγή, τουλάχιστον 500.000 ευρώ καταστροφή. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή» περιέγραψε.

«Είμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων και δεν ήρθε κανείς να μας βοηθήσει. Η υποδομή που έχουμε στα φρεάτια δεν είναι καλή, παρόλο που είναι δήθεν καινούργια. Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Σε μισή ώρα οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Το υπόγειο γέμισε όλο. Πάνω από τρία μέτρα νερό. Φανταστείτε, σφράγισε η πόρτα του δωματίου του πατέρα μου και αν δεν άνοιγα, θα πνιγόταν ο άνθρωπος» διηγήθηκε ο Βαγγέλη Γκάτης, κάτοικος του Πύργου, οικισμού ο οποίος απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων.

«Τις εικόνες που είδα δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Χάσαμε τα πάντα. Αυτοκίνητα, λέβητες, μπόιλερ, καταψύκτες, ρουχισμό, εργαλεία, και όλα αυτά τρία χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων» πρόσθεσε.

Στις στιγμές αγωνίας που έζησε, αλλά και την ανησυχία της για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε η Γεωργία Λιάκου, κάτοικος του χωριού Αρμένιο στη Λάρισα. «Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Υπάρχει παντού λάσπη. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Έχουν μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο που έχουμε και στην εκκλησία. Οι εικόνες που είδαμε την ημέρα του φαινομένου ήταν απίστευτες. Το νερό περνούσε σαν ποτάμι και παρέσερνε τα πάντα. Τώρα βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Μόνο η αλληλεγγύη μάς σώζει» τόνισε. «Ας αφήσουν τους μισθούς 3-4 μήνες και οι 300 για να βοηθήσουν τους αγρότες» ανέφερε απεγνωσμένος κάτοικος της περιοχής Αγία Τριάδα, καθώς είναι σχεδόν κάτω από το νερό οι καλλιέργειες από τις οποίες βιοπορίζονταν οι κάτοικοι, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα