Απόγνωση και οργή στη λασπωμένη Λάρισα

Η στάθμη των νερών μειώθηκε στον Πηνειό και στην πόλη οι κάτοικοι μετρούν τις βαθιές πληγές που προκάλεσε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Daniel»

Λάσπες, απογοήτευση και οργή επικρατεί στους κατοίκους της Λάρισας, οι οποίοι μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Η στάθμη των νερών μειώθηκε στον Πηνειό ποταμό, αλλά επιβαρύνονται παραποτάμια χωριά των Τεμπών και του Κιλελέρ.

Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί με δυσκολία μπορούν να μετακινηθούν, ενώ παραμένει η έλλειψη βασικών προϊόντων διαβίωσης, καθώς εκτός από την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν τρόφιμα, ούτε ρούχα, που έχουν κατακλυστεί από τόνους λάσπης. Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς θα ζήσουν από εδώ και πέρα, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της ζωικής και φυτικής παραγωγής τους.

Οι καλλιέργειές τους έχουν «πνιγεί» στα χωράφια, ενώ χιλιάδες ζώα έχουν ψοφήσει. Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες, όπου και, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.

Παροχή βοήθειας

Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν την παροχή βοήθειας στους κατοίκους που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, με τρόφιμα, νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ γίνεται προσπάθεια ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτών να μεταφερθούν με ερπυστριοφόρα σε άλλους χώρους και ξενοδοχεία της περιοχής. Κάτοικοι που περνούν τη μεγάλη γέφυρα της εξωτερικής κοίτης πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία τους, να μεταφέρονται μέχρι ένα σημείο με όχημα του δήμου και στη συνέχεια με χρήση βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε χωματουργικές εργασίες.

Στη συνοικία του Ιπποκράτη έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, μετά τη διαρροή υδάτων που υπήρχε από το ανάχωμα της οδού Σανδράκη, στο ύψος όπισθεν ΟΑΕΔ. Και εκεί πολλά σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. Στη Νέα Σμύρνη οι κάτοικοι καθαρίζουν από τις λάσπες τα σπίτια και τα καταστήματά τους, καταγράφοντας τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους. Στην περιοχή παρατηρήθηκε καθίζηση του οδοστρώματος επί των οδών Σωκράτους και Αισχύλου.

Σε τρία σημεία υποχώρησε το έδαφος και τοποθετήθηκαν τσουβάλια για να τα αποφεύγουν οι οδηγοί. Πλημμυρισμένη παραμένει η συνοικία που βρίσκεται κάτω από τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ, παρά την υποχώρηση της στάθμης των λιμναζόντων υδάτων. Και σε αυτήν την περιοχή είναι πολλές οι ζημιές σε σπίτια και αποθήκες. Στον Αγιο Θωμά, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στη Λάρισα, υποχώρησαν τα νερά από τα πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια. Ζημιές στις οικοσκευές τους έχουν υποστεί εκατοντάδες οικογένειες, ενώ ολοσχερής είναι η καταστροφή πολλών επιχειρήσεων επί της οδού Ιωαννίνων.

Συγκέντρωση

Προχθές οι πληγέντες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγίου Θωμά, απαιτώντας λύσεις και μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια, στα καταστήματα, στα οχήματα και στις περιουσίες τους. Μεταξύ άλλων απαιτούν να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση των νερών και της λάσπης από όλα τα σπίτια και να γίνουν απολυμάνσεις προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις και ασθένειες.

Εγκαταλειμμένοι νιώθουν οι κάτοικοι της συνοικίας του ΑΤΑ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν τους έχει δοθεί η κατάλληλη προσοχή, όπως σε άλλες συνοικίες μετά την πλημμύρα. Μέρες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας «βουλιάζουν» στις λάσπες και περιμένουν τα συνεργεία για την απάντληση των υδάτων. Περισσότερο επιβαρυμένες είναι τα τελευταία 24ωρα συνοικίες στα Τέμπη και στο Κιλελέρ, όπου κατευθύνονται τα νερά του Πηνειού, όσα δεν βρίσκουν διέξοδο προς τη λίμνη Κάρλα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται τεράστιες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους, παρείχαν χθες, ακόμα μία ημέρα, βοήθεια σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα για γεννήτριες όπου παρουσιάζεται ανάγκη, ενώ χωρίς οδική πρόσβαση παραμένουν τα χωριά Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς, καθώς δεν έχει υποχωρήσει ακόμη η στάθμη των υδάτων.


Ανοιχτές οι βασικές αρτηρίες, κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Από κει και πέρα οι βασικές οδικές αρτηρίες, όπως και ο αυτοκινητόδρομος Ε65, είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.

Κλειστή παραμένει η πλημμυρισμένη σε διάφορα σημεία εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες και η αποκατάσταση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Χωρίς πόσιμο νερό είναι από χθες και οι κάτοικοι των Φαρσάλων. Από την αρμόδια υπηρεσία συστήνεται προληπτικά η μη πόση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι στο νερό του δικτύου ύδρευσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα