«Χάλκινο» στις ανθεκτικές λοιμώξεις

Η χώρα μας αναδεικνύεται τρίτη παγκοσμίως σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Τρίτη χώρα παγκοσμίως αναδεικνύεται η Ελλάδα σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με τις ανθεκτικές μικροβιακές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα της συγκεκριμένης έκθεσης, εάν βάλουμε στην εξίσωση την έλλειψη που παρουσιάζουν τα αντιβιοτικά στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

Πάνω από 79.000 υπολογίζονται οι θάνατοι κάθε χρόνο λόγω 4.300.000 ανθεκτικών λοιμώξεων σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρώπης. Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα που παραθέτει η έκθεση, αυτοί οι θάνατοι φαίνεται να είναι 2,4 φορές περισσότεροι από τους θανάτους που καταγράφηκαν το 2020 από φυματίωση, γρίπη και HIV/AIDS, μαζί, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη μικροβιακή αντοχή να αφορούν τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, καθώς και τα μωρά.

Πορίσματα

Όπως αποτυπώνεται στα πορίσματα της έκθεσης, τρία μικρόβια ευθύνονται για το 75% των θανάτων από λοίμωξη και, συγκεκριμένα, τα ανθεκτικά στελέχη των βακτηρίων escherichia coli, klebsiella pneumoniae και staphylococcus aureus, τα οποία προκαλούν σχεδόν τρεις στους τέσσερις θανάτους από ανθεκτικές λοιμώξεις, ενώ κάνουν πιο δύσκολη και δαπανηρή τη θεραπεία. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις που αποκτώνται στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς προκαλούν πάνω από το 60% των θανάτων, λόγω μικροβιακής αντοχής.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: «Γιατί έχουμε τόσο ανθεκτικές λοιμώξεις;» Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κακή χρήση αντιβιοτικών ως μεθόδου θεραπείας έχει οδηγήσει στο να είναι το 20% των λοιμώξεων στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ ανθεκτικό στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, με τα πρωτεία να κατέχουν η Ινδία, η Τουρκία και η Ελλάδα, όπου η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά παραμένει επικίνδυνα υψηλή και ευθύνεται για πολλούς θανάτους.

Μάλιστα, για αυτές τις τρεις χώρες υπολογίζεται ότι έως το 2035 οι λοιμώξεις από τα υπερανθεκτικά μικρόβια αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% του συνόλου των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια. Γι’ αυτόν τον λόγο και για να μη συνεχίσουν να χάνονται πάρα πολλές ζωές εξαιτίας των ανθεκτικών λοιμώξεων, χρειάζεται αποφασιστική πολιτική δράση, όπως συμπεραίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα