Χιλιάδες «όχι» στο νομοσχέδιο-έκτρωμα

Δυναμική αντίδραση στο σχέδιο της κυβέρνησης για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και «παραγραφή» τριετιών

«Νέκρωσε» χθες το κέντρο της Αθήνας από τις συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο επιβάλλονται 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα και παραγράφονται οι τριετίες χιλιάδων εργαζομένων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο επί ώρες, καθώς ήταν κλειστοί οι οδοί Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου από Πειραιώς, η λεωφόρος Αμαλίας από Καλλιρρόης και η οδός Βασιλίσσης Σοφίας από την οδό Σέκερη. Στις συγκεντρώσεις, που διοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες και σωματεία, συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αυξημένη ήταν η παρουσία των συμβασιούχων πυροσβεστών, οι οποίοι συνάντησαν τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που ζήτησε άμεση μονιμοποίησή τους. Στους δρόμους βρέθηκαν δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και ΙΕΚ, αλλά και φοιτητές. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, μέλη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ.

Κομφούζιο στους δρόμους

Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σημειώθηκε εκτός από το κέντρο της Αθήνας και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου λόγω του «λουκέτου» που έβαλαν οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ηλεκτρικό. Πολλοί ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ εκτέλεσαν τα δρομολόγιά τους από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ολιγόωρες στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας.

Τα λεωφορεία ήταν γεμάτα, καθώς ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς για χιλιάδες εργαζομένους που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το μετρό ή τον ηλεκτρικό λόγω της απεργίας των εργαζομένων. Εναντίον τους προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, η οποία κατάφερε να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Η απόφαση του δικαστηρίου επιδόθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων αργά χθες το απόγευμα, οπότε αναγκάστηκαν να διακόψουν την 24ωρη απεργία και να επαναλειτουργήσουν το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ.

Δεμένα έμειναν χθες τα ακτοπλοϊκά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της συμμετοχής στην απεργία μελών ναυτεργατικών σωματείων, ενώ δεν εργάστηκαν οι λιμενεργάτες της COSCO και του ΟΛΠ, ούτε οι μεταλλεργάτες και οι εργατοτεχνίτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αντίθετα, κανονικά εκτελέστηκαν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει πως σε δεκάδες εργοστάσια που τα σωματεία οργάνωσαν τον αγώνα απέργησε η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «επί της σύντομης θητείας του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός απεργιακών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν οργανώσει απεργία χωρίς τη συμμετοχή των κλακαδόρων της κυβέρνησης, της ηγεσίας ΓΣΕΕ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα