Φόβοι για ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό!

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί από το βράδυ της Κυριακής σχεδόν 30 δονήσεις, έντασης έως 3,8 Ρίχτερ. Τι λέει ο σεισμολόγος

Προβληματισμένος με τη σεισμική έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον Κορινθιακό Κόλπο εμφανίστηκε ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσο μεγαλώνουν τα μεγέθη των δονήσεων τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για ισχυρό σεισμό!

Είναι ενδεικτικό πως στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί από το βράδυ της Κυριακής σχεδόν 30 σεισμοί, έντασης έως 3,8 Ρίχτερ, με συνέπεια η επιστημονική κοινότητα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο της πιο ισχυρής δόνησης μέχρι στιγμής εντοπίστηκε 13 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά από το Ξυλόκαστρο, με το εστιακό βάθος να έχει υπολογιστεί στα 13,4 χιλιόμετρα. Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις ήταν μικρού μεγέθους, από 0,9 έως 2,7 Ρίχτερ.

«Νέοι σεισμοί μεγεθών 3,4 και 3,8 Ρίχτερ τη νύχτα στον Κορινθιακό Κόλπο, στα βορειοανατολικά του Ξυλοκάστρου. Οταν η σεισμική δράση επιμένει επί μέρες και όταν τα μεγέθη μεγαλώνουν, όπως τώρα, τότε ανεβαίνει το επίπεδο κινδύνου. Χρήσιμο θα ήταν να συνεδριάσει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτηση στο facebook. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικότητας στην περιοχή: «Κάθε σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα εντός του Κορινθιακού Κόλπου έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούμε ενδελεχώς την εξέλιξη της σεισμικότητας. Για την ακρίβεια, έχουμε ένα πολύ πυκνό σεισμογραφικό δίκτυο και μπορούμε να καταγράφουμε και τους πλέον ασθενείς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, στην τάξη μεγέθους του 1 με 1,5 Ρίχτερ». Πιο ψύχραιμος εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, ο οποίος μίλησε για «συνήθη σεισμικότητα» στην περιοχή, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί.

«Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, κάτι που διαφέρει με τη συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, γι’ αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή με το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένο και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στη συνήθη σεισμικότητα της περιοχής. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο, όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα» επεσήμανε σε ανάρτησή του ο κ. Τσελέντης.

Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ανέφερε για τις απανωτές δονήσεις χαμηλής έντασης: «Στον Κορινθιακό Κόλπο υπάρχουν μετασεισμικές εξάρσεις. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός εκεί, και αυτό δεν είναι πρόγνωση, είναι νόμος του ελληνικού κράτους, αφού οι αντισεισμικές δράσεις στην περιοχή είναι υψηλές… Ο σεισμός του 1995 δεν είναι μακριά. Ας επικεντρωθούμε στα μέτρα αντισεισμικής προστασίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα