Πνίγηκε στη λάσπη η ανοχύρωτη Εύβοια από τον «Εlias»

Ανοχύρωτη είχε μείνει η Εύβοια, η οποία «βούλιαξε» από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias», μετά τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ετών, καθώς η Πολιτεία δεν είχε φροντίσει να γίνουν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν χθες σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια σε πολλά χωριά και δρόμους στο οδικό δίκτυο στις βόρειες περιοχές του νησιού. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και είχε κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι και από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 50 κλήσεις, 20 για υπερχείλιση υδάτων και 10 για πτώσεις δέντρων, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων σε Ιστιαία, Πευκί και Μαντούδι. Στην Εύβοια μετέβησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας στη Χαλκίδα, στην Ιστιαία, στο Μαντούδι και στη Λίμνη Ευβοίας.

Το Μαντούδι βρέθηκε στο «μάτι» της κακοκαιρίας. Ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα, ενώ υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, που βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι στη βόρεια Εύβοια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή. Το 112 έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους, την ώρα που το νερό στην περιοχή είχε ήδη φτάσει το ένα μέτρο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, που δοκίμασαν την περιοχή από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

«Το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί στον Δήμο Μαντουδίου είναι, θα έλεγα, για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Εχουμε περάσει και τον “Daniel”, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. Εκατόν πενήντα χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο τον δήμο» περιέγραψε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο δήμαρχος απάντησε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός». Οι Ροβιές, που είχαν πληγεί από τις φωτιές τα προηγούμενα χρόνια, «πνίγηκαν», επίσης, στο νερό.

Το ποτάμι που περνάει από την περιοχή ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους εγκλωβίστηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και προσπαθούσαν να τα εγκαταλείψουν. «Η κατάσταση είναι σοκαριστική ακόμα μια φορά στις Ροβιές. Το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» περιέγραψε κάτοικος της περιοχής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα