Οι χειροτονίες νέων μητροπολιτών

Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ενθρόνισης των Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα και Φλωρίνης κ. Ειρηναίου

Με τη χειροτονία του επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου άρχισαν από χθες, 23 Οκτωβρίου, οι χειροτονίες των νέων βοηθών επισκόπων που εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη σύγκληση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου.

Η χειροτονία τελέστηκε -συμπροσευχόμενου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου- στον Ιερό Ναό Αγίου Νίκωνος Σπάρτης. Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου τελέστηκαν -στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών- οι χειροτονίες των μητροπολιτών Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα και Φλωρίνης κ. Ειρηναίου, αντίστοιχα.

Κατόπιν εντολής του προέδρου της Ιεράς Συνόδου κ. Ιερωνύμου, σε όλες τις χειροτονίες, εκτός από τον προεξάρχοντα Αρχιερέα, συλλειτουργούν το πολύ οχτώ Ιεράρχες. Ένα γεγονός -κατάλοιπο από την εποχή του κορονοϊού- που έχει σχολιαστεί πολύ θετικά και έχει προκαλέσει θετικές εντυπώσεις, αφού στις ακολουθίες πλέον υπάρχει τάξη και δεν προκαλούνται οι προσκυνητές.

Σεβασμός και ευγένεια

Και οι τρεις χειροτονίες τελέστηκαν σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, με την παρουσία των τοπικών Αρχών της Περιφέρειας που θα ποιμάνουν, ενώ συγγενείς και φίλοι βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τους νέους ποιμενάρχες.

Οι δύο μητροπολίτες έκαναν αναφορά, με σεβασμό και ευγένεια, στα πρόσωπα των παραιτηθέντων προκατόχων τους. Ο κ. Σεραπίων στα 56 του χρόνια -μέχρι πρότινος Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου-, με καταγωγή από τα Μέγαρα, θα εγκαταλείψει την Αττική και το Συνοδικό Μέγαρο και θα ανηφορίσει σε λίγες ημέρες, οπότε θα γίνει η ενθρόνισή του, για την Ηπειρο.

Απευθυνόμενος προς τον κλήρο και τον λαό της Παραμυθιάς, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ολοι θα βρείτε επίσκοπο που θα έλθει ως διάκονος και πατέρας». Από την πλευρά του ο 49χρονος μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος Λαφτσής θα μεταβεί σε λίγες ημέρες από τη μία βόρεια άκρη της πατρίδας μας, τον Εβρο, στην άλλη άκρη, τη Φλώρινα. Στον χειροτονητήριο λόγο του διαβεβαίωσε πατέρες και αδελφούς ότι «θα αγωνιστώ με όλη τη δύναμη και θα προσφέρω και τη ζωή μου για την πνευματική σας οικοδομή επειδή η φιλανθρωπία του Θεού με ελέησε να ποιμάνω μία πνευματικά καλλιεργημένη επαρχία».

Η επόμενη χειροτονία είναι του εψηφισμένου επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και θα τελεστεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα