Πέθανε ο ακαδημαϊκός Γιώργος Γραμματικάκης

Ο εκλιπών υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα, με λαμπρή πορεία στην επιστήμη, στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της χώρας

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου νοσηλευόταν από τη Δευτέρα, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Γιώργος Γραμματικάκης.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Στη συνέχεια απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα, το 1973, και εργάστηκε για χρόνια ως επιστήμονας στο εξωτερικό. Από το 1982, οπότε γύρισε στην Ελλάδα, έως το 2006, όταν συνταξιοδοτήθηκε, διατέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο ήταν και πρύτανης από το 1990 έως το 1996.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την Κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την Ιστορία της Επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα «Νέστωρ» που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Από το ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό του δεν θα μπορούσαν να λείπουν συνεργασίες με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, διατέλεσε πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Λυρικής Σκηνής, ενώ το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το Ποτάμι και υπηρέτησε έως το 2019, συμμετέχοντας στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Τέλος, από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία «Η κόμη της Βερενίκης», «Κοσμογραφήματα», «Η αυτοβιογραφία του φωτός», «Συνομιλίες με το φως», «Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Θερμά ήταν τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γράφει σε ανάρτησή του: «Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων του και όσων είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Γιατί ο καθηγητής δεν ήταν απλώς ένας λαμπρός αστροφυσικός και ένας άξιος Κρητικός».

Ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αποκαλώντας τον εκλιπόντα φυσικό «δάσκαλο». «Δάσκαλος -με όλο το βάθος της λέξης-, πανεπιστημιακός, πρύτανης, ευρωβουλευτής, στοχαστής. Ο Γιώργος Γραμματικάκης αφήνει σπουδαίο έργο και την πιο γλυκιά ανάμνηση ανθρωπιάς στους φοιτητές του».

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη: «Σήμερα ξημέρωσε μια πολύ δύσκολη μέρα για όσους άκουσαν, διάβασαν, γνώρισαν και αγάπησαν τον Γιώργο Γραμματικάκη. Ο σοφός μας δάσκαλος ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Ο Γιώργος σφράγισε την κοινωνική, πολιτική και επιστημονική ζωή του τόπου. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα